PUBLICITÉ

Een steek van een vliesvleugelig insect: allergie en vergiftiging

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/07/2006 - 00h00
-A +A

De zomer is op zijn hoogtepunt. Het warme weer moedigt ons aan om van de zon en de buitenlucht te genieten. Maar wij zijn niet de enigen die tuinen, parken, bossen, stranden... inpalmen! Met het mooie weer komen ook de vliesvleugeligen terug: wespen, bijen, horzels... Opgelet voor allergische en toxische reacties!

PUB

Wespen, bijen en horzels

Steken van vliesvleugeligen kunnen een onschuldige toxische reactie (vergiftiging) veroorzaken, maar bij mensen die allergisch
zijn, kunnen ze tot de dood leiden. Bij allergische personen kan één enkele steek een allergische reactie veroorzaken, terwijl een vergiftiging (die ook bij niet-allergische personen voorkomt) proportioneel is met het aantal steken. Men zegt dat iemand allergisch is wanneer hij overgevoelig wordt voor het gif van één enkele soort of van verschillende soorten vliesvleugeligen.

Reactie

Bij niet-allergische personen neemt een steek van een vliesvleugelige de vorm aan van een papel (een klein huidletsel) van ongeveer 2 cm, gepaard gaande met een klein pijnlijk oedeem (zwelling) en een erytheem (jeuk) dat na enkele uren verdwijnt.

Bij allergische personen is de reactie heviger, is het oedeem groter en blijft het langer dan 24 uur aanhouden. Meestal wordt de allergische reactie erger naarmate de persoon vaker steken krijgt, maar dat is niet altijd het geval. De ernst van de allergische reactie hangt af van de mate waarin de persoon gevoelig is voor het gif, maar ook van zijn leeftijd (het overlijdensrisico is groter bij volwassenen), van chronische ziekten (cardiovasculaire of respiratoire ziekten) waar hij eventueel aan lijdt, de hoeveelheid gif die door het insect werd geïnjecteerd (aan- of afwezigheid van de angel, het feit of het zijn gifklieren al dan niet heeft geleegd, of meerdere insecten hebben gestoken), de plaats van de steek (dicht of ver van een bloedvat, hard weefsel zoals de onderkant van de voet, zacht weefsels zoals de mond of de keel). De intensiteit van de allergische reactie hangt ook af van de tijd tussen twee steken.
Een anafylactische shock is de ernstigste ontwikkeling van de allergie, omdat deze een ernstige verstoring van de bloedsomloop en van de luchtwegen met zich meebrengt, waar de persoon aan kan sterven. In dit geval is het van cruciaal belang dat men de hulpdiensten inschakelt.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/07/2006 - 00h00 "Aroma Allergies" (180 allergieën die met essentiële oliën worden behandeld), Dr. Jean-Pierre Willem, Editions Albin Michel, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat moet u doen bij een wespensteek? Gepubliceerd op 30/07/2012 - 11h00

Wespensteken zijn meestal ongevaarlijk , behalve voor mensen die er allergisch op reageren . Maar ze kunnen wel vreselijk pijn doen en een wesp kan soms erg agressief zijn en meerdere keren steken . Dat veroorzaakt een toxische reactie die soms vrij...

Daar zijn de wespensteken weer! Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

De zomer komt er aan met heerlijke picknicks, avonden op het terras en dagen in de tuin! Maar helaas gaat het seizoen ook gepaard met steken van vliesvleugelige insecten zoals bijvoorbeeld wespen. Wespensteken zijn niet gevaarlijk, tenzij er sprake i...

Meer artikels