PUBLICITÉ

Een slechte dag op het werk: voorbijgaande effecten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/03/2014 - 13h01
-A +A

Het gebeurt al eens dat we op het werk een rotdag hebben en 's avonds slechtgehumeurd zijn. Uit een Amerikaans psychologisch onderzoek blijkt dat dat slechte humeur zelden lang aanhoudt als we eenmaal terug in de huiskring zijn.

PUB

mensen nemen hun zorgen van op het werk inderdaad mee naar huis

Onderzoekers van de universiteit van Florida in de Verenigde Staten hebben vastgesteld dat iemands humeur, goed of slecht, ook de andere leden van het gezien kan 'aansteken'.

Maar het effect van werkvoldoening op het humeur is over het algemeen maar tijdelijk en hangt voor een groot deel af van de persoonlijkheid van de persoon in kwestie. De grenzen tussen ons werk en ons gezin zijn niet strikt afgelijnd, mensen nemen hun zorgen van op het werk inderdaad mee naar huis. De enige troost is dat de effecten ervan vluchtig zijn en 's anderendaags meestal al verdwenen zijn.

Humeur: quotering op een waardeschaal van 6 punten

De Amerikaanse wetenschappers ondervroegen in het kader van dit onderzoek een willekeurig gekozen groep van 74 werknemers van de universiteit van Florida. Alle deelnemers aan het onderzoek hadden op het werk en thuis een computer. De groep bestond uit administratief personeel zoals secretarissen en diensthoofden.

Elke deelnemer moest elke dag een aantal vragen beantwoorden over zijn voldoening op het werk en zijn humeur op het werk -'s ochtends om 9h, 's middags, en 's middags om 3u. - en thuis om 9u. 's avonds. Ze moesten dit gedurende twee opeenvolgende weken doen. De psychologen quoteerden daarop het humeur van deze bedienden op een waardeschaal van 1 tot 6 punten. Ze baseerden zich daarvoor op hun reactie op uitspraken zoals "ik heb het gevoel dat elke minuut dat ik op het werk ben, eeuwig duurt" of "ik doe mijn werk op dit moment heel graag".

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 14/11/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/03/2014 - 13h01

Judge, T., Journal of Applied Psychology, August 2004 ; vol 89 : pp 661-673.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als u doof dreigt te worden op het werk Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

In februari 2006 wordt er een nieuwe EU-richtlijn van kracht om werknemers te beschermen tegen geluidshinder. Ze legt de grenswaarde voor blootstelling aan geluid vast op 87 dB(A) en bepaalt dat de risico's van lawaaihinder aangepakt moeten worden bi...

Black-out of burn out? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h50

Midden in de winter voelt een mens zich soms nogal vermoeid. In principe is dat niet verontrustend. Jammer genoeg verbergen dergelijke inzinkingen soms een kwaal die te duchten is omdat ze zich heel stilletjes en heimelijk een eigen plaats verovert i...

Meer artikels