PUBLICITÉ

Een slechte adem verhelpen

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/11/2001 - 00h00
-A +A

De oorzaak van een slechte adem is meestal in de mond te zoeken. Daarom moet een goede mondhygiëne worden nagestreefd.

PUB

Kleine oorzaken, grote kwalen

De tandarts moet de toestand van de tanden en het tandvlees regelmatig nakijken. Bij een neus-keel-ooraandoening (keelontsteking [of angina], neusontsteking [of rhinitis], enz.) verdwijnt de slechte adem met de behandeling. Maar in veel gevallen kan geen precieze oorzaak worden achterhaald en kan het probleem enkel worden verholpen met een perfecte hygiëne.

We hebben allemaal wel eens een slechte adem. Zelf hebben we daar geen last van, maar onze relatie en ons sociaal leven kunnen eronder lijden.

Wat is een slechte adem?

Een slechte adem is meestal te wijten aan een mondprobleem. Er hopen zich bacteriën op ter hoogte van de tong. Ze produceren zwavelhoudende bestanddelen, waardoor de adem slecht begint te ruiken. Die zwavelhoudende stoffen worden normaal met het speeksel geëlimineerd, maar hopen zich 's nachts op doordat we 's nachts duidelijk minder speeksel produceren. Vandaar dat een slechte adem vaker voorkomt 's morgens bij het ontwaken.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/11/2001 - 00h00 Impact Pratique, nr. 1145 van 16 december 1997. Le Généraliste, nr. 1180 van 11 september 1998.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een persoon op de twee heeft een slechte adem Geüpdatet op 23/01/2007 - 00h00

Een slechte adem of halitose zoals professionelen het noemen, komt erg vaak voor en is de beweegreden voor heel wat consultaties. Er zijn veel factoren die een slechte adem kunnen veroorzaken, van mondhygiëne tot en met tandaandoeningen en andere zie...

Vertroetel uw tanden! Geüpdatet op 14/10/2003 - 00h00

De Belg koopt gemiddeld minder dan 2 tandenborstels per jaar, terwijl het aan te raden is om ze 4 keer te vervangen. En met 280 ml tandpasta per jaar zijn we hekkensluiter in het Europese peloton. 1 op de 2 Belgen gaat nauwelijks één keer per jaar na...

Een onfrisse adem? Schraap je tong! Gepubliceerd op 07/04/2014 - 13h00

Om een slechte of onfrisse adem te vermijden, moet je er een correcte mond- en tandhygiëne op nahouden, maar ook het tongschrapen wordt aanbevolen. Hoe moet je dat doen en waarom?

Meer artikels