PUBLICITÉ

Een positieve houding biedt bescherming tegen infecties!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 16/01/2007 - 00h00
-A +A

Je hoort vaak zeggen dat een positieve houding het genezingsproces helpt. Er zijn frappante voorbeelden die deze stelling bevestigen, onder meer bij kankerpatiënten. In het algemeen kan men stellen dat gelukkige mensen meestal langer leven. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat positieve emoties kunnen bijdragen tot de bescherming tegen virussen en virale infecties.

PUB

Geluk en een goede gezondheid

Geluk en gezondheid gaan samen. Er zijn heel wat voorbeelden die die stelling bevestigen en in het algemeen kan men stellen dat negatieve gevoelens het mortaliteitsrisico doen stijgen. Een studie die uitgevoerd werd in 2005 (1) zocht naar het achterliggende mechanisme van de stelling en toonde aan dat gelukkige mensen een lager cortisolgehalte hebben, een stresshormoon dat een rol speelt bij abdominale obesitas, type 2 diabetes, arteriële hypertensie en verschillende auto-immune ziekten.
Gelukkige mensen hebben ook een lagere hartfrequentie overdag en 's avonds, wat getuigt van een goede cardiovasculaire gezondheid.

Gelukkige mensen hebben een hogere weerstand tegen virussen

Een positieve houding zou ook een invloed hebben op de weerstand aan infecties. Bij het onderzoek waren 200 vrijwilligers betrokken van 20 tot 55 jaar oud. De helft van hen was eerder gelukkig, vol enthousiasme en kalm, terwijl de anderen angstig waren, vijandig en soms zelfs depressief.
Alle vrijwilligers werden blootgesteld aan virussen via neusdruppels (rhinovirus en influenza A virus). De mensen uit de groep met een positieve ingesteldheid vertoonden het minste symptomen van de door de virussen uitgelokte ziekten, rhinopharyngitis of griep en dat ongeacht het niveau van optimisme, leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, opvoeding, vaccinatiegraad, enz.
Mensen met een pessimistische houding zijn evenwel niet meer gevoelig aan virale infecties.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 16/01/2007 - 00h00 Cohen S. et coll., Psychosomatic Medicine, 68: 809-15, 2006; (1) Steptoe A. et coll., Pnas, april 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels