PUBLICITÉ

Een pleister om het seksuele verlangen van vrouwen te stimuleren!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/08/2005 - 00h00
-A +A

Een testosteronpleister zou het seksleven kunnen verbeteren van vrouwen bij wie de eierstokken en de baarmoeder zijn weggenomen, een ingreep die invloed heeft op de productie van geslachtshormonen en die dus hun libido kan wijzigen. 30 tot 50% van de vrouwen die een ovariëctomie hebben gehad, zouden te maken hebben met dat verminderd libido.

PUB

447 vrouwen, waarvan 318 de 24 weken durende test volledig hebben doorstaan, namen deel aan deze nieuwe Amerikaanse studie. Deze vrouwen van 24 tot 70 jaar hadden al minstens één jaar een monogame relatie en wilden hun seksleven verbeteren. Ze zaten in hun menopauze als gevolg van hun operatie en namen oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen).

Testosteron tegen placebo

Deze vrouwen antwoordden in eerste instantie op een reeks vragen over hun seksleven en werden vervolgens willekeurig onderverdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg een testosteronpleister, de andere groep kreeg een placebo. Na de 24 weken van de test meldden de vrouwen met testosteron een grotere toename van hun seksuele verlangen en van hun tevredenheid in bed in vergelijking met die onder placebo. Er werden diverse doses testosteron getest. Met de lage dosis werd geen enkele verbetering vastgesteld. De middelmatige dosis (300 microgram) bleek de interessantste, aangezien ze dezelfde verbetering opleverde als de hoge dosis.

Beperkte bijwerkingen

De pleisters werden globaal gezien goed verdragen. Een gelijkaardig percentage in de verschillende groepen vrouwen met testosteron kloeg over acné, hirsutisme (overvloedige haargroei) en andere bijwerkingen door de hormonen. Er werden een aantal matige dermatologische allergieën vastgesteld. Er werd geen enkele bijwerking gemeld met betrekking tot de cholesterol, de lever enz. Aangezien de studie slechts 24 weken duurde, kon geen enkel langetermijneffect worden genoteerd.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/08/2005 - 00h00 Braunstein G. Archives of Internal Medicine, 25 juli 2005; vol. 165: pp 1582-1589.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Libidopil: en de vrouwen dan? Gepubliceerd op 30/03/2016 - 15h01

Soms laat het libido het afweten of is het niet sterk genoeg om seksuele betrekkingen mogelijk te maken. In zo’n situatie kunnen we een beroep doen op geneesmiddelen. Voor mannen wordt die taak vervuld door viagra. Maar welke oplossingen bestaan er v...

Meer artikels