PUBLICITÉ

Een persoon op de twee heeft een slechte adem

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 23/01/2007 - 00h00
-A +A

Een slechte adem of halitose zoals professionelen het noemen, komt erg vaak voor en is de beweegreden voor heel wat consultaties. Er zijn veel factoren die een slechte adem kunnen veroorzaken, van mondhygiëne tot en met tandaandoeningen en andere ziekten.

PUB

De oorzaken van een slechte adem: hygiëne of ziekte?

Een slechte adem is vaak te wijten aan de ophoping van voedingsresten tussen de tanden en die bijdragen tot het optreden van tandplaque op de tanden en ook op de tong. De geur is te wijten aan de degradatie van de voedselrestjes door mondbacteriën.
De tanden minstens twee keer per dag poetsen en de tong schrapen zou ervoor moeten zorgen dat de onaangename geurtjes verdwijnen.
Een slechte mond- en tandhygiëne kan aanleiding geven tot gingivitis (ontsteking van het tandvlees) en parodontitis (ontsteking van het steunweefsel van de tanden). Deze aandoeningen kunnen slechte geurtjes veroorzaken, net zoals tandplaque dat gepaard gaat met het progressief terugtrekken van het tandvlees of een loszittende tand. Elk tandoppervlak en elke ruimte tussen de tanden en het tandvlees kunnen een haard zijn voor voedingsrestjes en zo ook voor het ontwikkelen van bacteriën en een slechte adem.

Een slechte adem kan veroorzaakt worden door heel wat ziekten en aandoeningen

Een droge mond, spontaan of het gevolg van een behandeling met radiotherapie, neus-, keel- en oorinfecties, rhinitis, chronische sinusitis, ademhalingsinfecties en ook kanker of een infectie met de Helicobacter pylori kunnen voor een onfrisse adem zorgen. Een andere mogelijke oorzaak is trimethylaminurie (visgeursyndroom) een erfelijke ziekte te wijten aan een enzymdefect in de lever.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 23/01/2007 - 00h00 Porter S.R. et coll., British Medical Journal, 333 (7569): 632-5, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een onfrisse adem? Schraap je tong! Gepubliceerd op 07/04/2014 - 13h00

Om een slechte of onfrisse adem te vermijden, moet je er een correcte mond- en tandhygiëne op nahouden, maar ook het tongschrapen wordt aanbevolen. Hoe moet je dat doen en waarom?

Ook de tong heeft zo haar ziektes. Geüpdatet op 10/04/2013 - 10h17

Ook onze tong kan getroffen worden door specifieke aandoeningen. Verzwering, speciale verkleuring, vergroeiingen, witachtige aanslag, enz. Wat gaat er achter deze en andere symptomen op onze tong schuil?

Meer artikels