PUBLICITÉ

Een pak slaag: een slecht middel om uw kind op te voeden

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 12/12/2006 - 00h00
-A +A

Zowat elke volwassene kreeg in zijn kindertijd minstens één keer een klap of een pak slaag. Maar is dat een reden om die 'traditie' in stand te houden? Nee, zo denken de meeste psychologen. Een pak slaag is niet alleen agressief, maar ook contraproductief.

PUB

Waarom heeft een pak slaag een negatief effect?

 • Een kind slaan is geen gezonde gewoonte! En het is verwerpelijk, vooral omdat het soms erg ver kan gaan, of té ver, tot het kind gekwetst is.
 • Een klap laat veronderstellen dat fysiek geweld soms het enige middel is om een conflict op te lossen. Dat is geen goede les voor een kind. Hij kan het gedrag overnemen en zelf handelen zoals men het hem geleerd heeft.
 • Een kind fysisch agressief behandelen, kan tot haat leiden. En haat hoort niet thuis in de relatie tussen ouder(s) en kind.
 • Een kind slaan, is een teken van zwakte. Het betekent dat een volwassene zich niet normaal kan uitdrukken, niet naar zich kan laten luisteren, geen conversatie aankan en geen argumenten kan duidelijk maken. Iemand die slaat is iemand die zijn autoriteit niet in alle kalmte kan tonen. Het kind zal misprijzen hebben voor die zwakheid, ook als het bang is.
 • Een pak slaag krijgen, is altijd vernederend. En vernedering is vaak nog pijnlijker dan de klappen zelf, ze lokken nog meer agressieve reacties uit bij het kind.
 • Een kind opvoeden doe je niet met een pak slaag. Als het kind de boodschap al begrijpt, dan zal het gehoorzamen uit angst en niet omdat hij wil ingaan op de vraag van de volwassene. Het kind heeft niets positiefs geleerd, integendeel, het heeft geleerd dat de sterke de zwakke kan onderdrukken en dat het werkt...
 • Een ouder die gewelddadig gedrag vertoont, kan niet rekenen op respect. Het geweld is misschien op het ogenblik zelf doeltreffend, maar mogelijk leert de ouder geen andere, betere strategieën. Strategieën die thuishoren in een positieve opvoeding.

  Daar kunnen heel wat mensen het mee eens zijn, maar dan nog kan het gebeuren dat
  ze kwaad worden en zin hebben om een kind een klap te geven. Dat wil nog niet zeggen dat ze het ook daadwerkelijk gaan doen. Maar ze kunnen wel zeggen: 'je werkt zodanig op mijn zenuwen dat ik zin heb om je een pak slaag te geven'.
  Zo'n opmerking is niet zo pijnlijk als een klap en het lucht de ontmoedigde ouders
  wellicht wat op!
Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 12/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een klap, een pak slaag: kan het of kan het niet? Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Een klap en een pak slaag worden vandaag niet meer zo vaak uitgedeeld als vroeger, maar het debat blijft. Sommige ouders vinden dat het best kan en zeggen dat af en toe een klap doeltreffend is om te verhinderen dat kinderen domme dingen doen. Andere...

Pak voor de broek voortaan uit den boze? Geüpdatet op 02/07/2013 - 09h40

Het antwoord is onomwonden ja. Een pak slaag is een slecht middel om kinderen op te voeden. Niets rechtvaardigt deze lijfstraffen in de omgang met kinderen. In Frankrijk loopt momenteel een campagne die pleit voor een algemeen verbod. Een unieke kans...

Een pak voor de broek verhoogt de agressiviteit Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Men hoort wel eens beweren dat een kind af en toe een pak voor de broek geven, geen kwaad kan als het verdiend is. Maar is dat wel waar? Een recent Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat lijfelijke straffen de agressiviteit van de kinderen alleen...

Traumata tijdens de kinderjaren Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Een emotionele shock tijdens de kinderjaren (vroeg verlies van een ouder, seksueel misbruik, geweld enz.) heeft steeds gevolgen voor de toekomst van die kinderen. Dergelijke emotioneel geladen gebeurtenissen zijn een voorspellende factor van psychiat...

Meer artikels