PUBLICITÉ

Een oproep tegen obesitas

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/05/2010 - 00h00
-A +A

22 mei werd uitgeroepen tot Dag tegen obesitas. Een prima gelegenheid voor BOLD, de patiëntenvereniging voor mensen met overgewicht en obesitas, om een oproep te doen voor een betere aanpak van obesitas in ons land.

PUB

Obesitas heeft nood aan een betere aanpak


Volgens BOLD, lijdt 14% van de Belgen aan obesitas. In totaal kampt 47% van de bevolking met overgewicht, allemaal mensen dus die hun Body Mass Index (BMI) zouden moeten verlagen. Onnodig te herhalen dat obesitas gepaard gaat met een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten, maar ook op sommige kankers en zelfs op de ziekte van Alzheimer. Dit laatste blijkt uit een recente studie (1). Wat veel specialisten verontrust, is het onvermogen van de overheidsdiensten om de mensen aan te moedigen om gezonder te eten en om meer aandacht te besteden aan fysieke activiteiten. Het is trouwens tot de overheidsdiensten dat de oproep van BOLD gericht is.

Wat is de inhoud van deze oproep tegen obesitas?


De oproep van BOLD wil, globaal gezien, het leven van obesitaspatiënten verbeteren door in te werken op de gezondheidspolitiek. Dit zijn de belangrijkste punten waarvoor BOLD aandacht vraagt:

  • Het opnemen van obesitas in de lijst van chronische ziekten. Dit is reeds het geval bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en ook op Europees niveau, maar België zelf heeft de nodige stappen nog niet gezet. Het opnemen van obesitas is niet symbolisch, omdat het sommige aspecten van de medische aanpak zou kunnen veranderen.

  • Het opzetten van een uniform opvolgingssysteem voor obesitas. Het doel zou zijn een consensus te bereiken over de opvolging en behandeling van obesitas, door verschillende gezondheidsspecialisten te raadplegen (huisartsen, diëtisten, psychologen...). Het is tevens de bedoeling de systematische opvolging van obesitaspatiënten te bevorderen.

  • BOLD stelt ook voor structurele maatregelen te nemen om de kwaliteit van de levensmiddelen te verbeteren en om evenwichtige voedingspatronen te promoten.

  • De terugbetaling van raadplegingen bij erkende diëtisten en psychologen voor mensen met overgewicht of obesitas, wat het gewichtsverlies betaalbaarder zou maken.

  • En tot slot, wenst BOLD de toegangscriteria tot een bariatrische chirurgische ingreep te wijzigen (chirurgie tegen obesitas: gastric bypass, maagring of ballonnetje om het volume van de maag te verminderen, enz.).

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/05/2010 - 00h00 Perscommuniqué. (1) S. Debette, Annals of Neurology, mei 2010
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De extra kilo's onder het mes Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Overgewicht wordt het gezondheidsprobleem nummer één van de 21ste eeuw. Het begint zelfs epidemische vormen aan te nemen. En niet alleen in Amerika! Van de 450 miljoen Europeanen kampen er 204 miljoen met overgewicht en lijden er 61 miljoen aan obesi...

Obesitas: een samenloop van oorzaken Gepubliceerd op 14/01/2013 - 16h28

We spreken van obesitas bij een body mass index die hoger is of gelijk aan 30 (deel daarvoor uw gewicht in kg door uw lengte in meter in het kwadraat). Obesitas wordt gekenmerkt door overtollig vetweefsel dat over het hele lichaam verdeeld is . Obesi...

Meer artikels