PUBLICITÉ

Eén op de vijf Belgen eet nooit fruit...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 15/02/2005 - 00h00
-A +A

En ongeveer 15 % van de bevolking zet bijna nooit groenten op het menu. Deze intrieste cijfers maken duidelijk dat zowel Vlamingen als Walen veel te weinig groenten en fruit verorberen. Een bondig overzicht van het probleem…

PUB

Iedereen weet dat groenten en fruit gezond zijn, maar toch eten we er te weinig. Zo luidt de belangrijkste boodschap van de enquête die Knorr eind 2004 uitvoerde bij 1.000 Belgen, naar aanleiding van de lancering van een nieuw product. We zijn ons bewust van het probleem en toch doen we er niets aan. Hoe komt dat? Laten we de even de resultaten analyseren van de enquête van het studiebureau Alter Echo.

Veel te weinig!

Eén op de vijf personen geeft grif toe nooit fruit te eten. De gemiddelde consumptie bedraagt ongeveer iets meer dan één stuk fruit per dag: ongeveer 50 % van de ondervraagden houdt het bij één stuk fruit, 21 % eet er twee. Er is geen enkel significant verschil tussen de Gewesten, ook al eten de Walen toch een "ietsje" meer fruit. Leeftijd heeft een invloed op de consumptie: 55+-ers eten meer dan één stuk fruit per dag, terwijl jongeren onder de 24 daar flink wat moeite mee hebben. En mannen zijn kleinere fruiteters dan vrouwen (21,8 % is "geheelonthouder", tegen 15,4 % van de vrouwen). Wat de voorkeur betreft, blijven de grote klassiekers de ranglijst aanvoeren: appelen, bananen, mandarijnen, sinaasappelen en aardbeien. Hetzelfde geldt voor groenten. De gemiddelde consumptie schommelt rond de vijf eetlepels (ongeveer 150 g), maar bijna één op de twee Belgen houdt het bij nauwelijks 90 tot 150 g per dag. We zitten hier veraf van de huidige aanbevelingen van de WGO, die meer dan 400 g groenten en fruit per dag (ongeveer vijf porties) aanraadt, en dat op basis van de wetenschappelijke gegevens uit kankerpreventiestudies. Ook hier zijn er weinig verschillen per Gewest. De kleinste eters vinden we in de groep 25-34 jaar. Tomaten scoren het best, gevolgd door wortelen, sla, witlof, champignons en bloemkool.

Geen tijd!

Volgens de studie is bijna 70 % van de Belgen zich ervan bewust dat ze te weinig groenten en fruit eten! Een vrij onthutsende vaststelling, en ook hier worden de klassieke drogredenen bovengehaald: tijdsgebrek (31 %), beperkte bewaartijd (23,5 %) en het seizoensgebonden karakter (20,3 %). Tijdsgebrek wordt vaker (36,2 %) aangehaald als reden in Brussel dan in Wallonië (27,5 %) en zelfs in Vlaanderen (32,1 %). Vreemd genoeg verschuilen echter vooral mensen zonder kinderen en singles zich achter dit excuus. Ook de smaak en de korte bewaartijd spelen mee.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 15/02/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De gezondheid van de Belgen (4) : Eet u gezond? Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

De grote enquête over de gezondheid van de Belgen heeft zich ook over hun bord gebogen! De enquête heeft uiteraard haar beperkingen. Ze heeft niet in detail onderzocht wat de Belgen eten, maar brengt wel tendensen aan het licht.

Wat eten de Belgen? Deel twee Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Uit een recente enquête blijkt dat het niet zo goed gesteld is met de eetgewoonten van de Belg. Vorige week legden we het eerste deel van de resultaten voor. Vandaag het vervolg.

Soep verdient ereplaats in onze voeding Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

De Week van de Soep wil de aandacht vestigen op de voordelen van deze onmisbare bereiding in onze voeding. De vijfde editie van dit evenement loopt tot 20 januari en draait rond tomatensoep met balletjes, de lievelingssoep van de Belgen.

Meer artikels