PUBLICITÉ

Een op de tien vrouwen krijgt endometriose. Wat zijn de oplossingen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 10h33
-A +A

Endometriose komt heel veel voor. Toch is het vaak nog moeilijk om de diagnose te stellen en de ziekte te behandelen.

Dit zijn de laatste aanbevelingen van enkele internationale experts inzake de behandeling van endometriose.

PUB

Wat gebeurt er bij endometriose?

De oorzaak van endometriose is bekend. Het baarmoederslijmvlies, dat is het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, woekert in dit geval verder buiten dit orgaan. Vaak is dat net buiten de baarmoeder, in het onderste deel van de buikholte (het kleine bekken) en op de eileiders. Soms, maar dat is zeldzamer, ook op andere organen zoals het rectum, de blaas, enz.

Het probleem zit hem op de plek waar het baarmoederslijmvlies onder invloed van hormonen staat. In de loop van de maand groeit het slijmvlies aan, daarna sterft het af en dat leidt tot bloedingen. In de baarmoeder zelf komt dit tot uiting in de maandstonden. Maar als dat op andere plaatsen gebeurt, veroorzaken de bloedingen pijn en vormen er zich letsels.

Vrouwen die met endometriose te maken krijgen, kunnen tal van symptomen krijgen afhankelijk van welke organen er zijn aangetast. Tijdens de maandstonden hebben ze bijna continu pijn, maar vaak ook tijdens het vrijen. Vaak treden er ook spijsverteringsproblemen op. De vruchtbaarheid gaat vaak achteruit door de letsels op de eierstokken en/of de eileiders.

Medische behandelingen van endometriose

De eerste behandeling bestaat gewoon uit het gebruik van hormonale voorbehoedsmiddelen zoals de pil, de patch of de vaginale ring.

Het zijn niet de meest doeltreffende behandelingen, maar het voordeel is wel dat ze makkelijk te krijgen zijn en dat de bijwerkingen relatief goed verdragen worden. Ze zijn trouwens ook los van hun effect op de endometriose nuttig! Veel vrouwen hebben er dan ook geen probleem mee dat ze worden voorgeschreven zo gauw er een vermoeden van endometriose is.

De eileiders op non-actief zetten

Als dat niet volstaat, kunnen de artsen andere hormoonbehandelingen inschakelen en de eileiders ermee op non-actief zetten. Deze behandelingen zijn efficiënt omdat ze de hormonale activiteit uitschakelen die de symptomen van endometriose veroorzaken. Jammer genoeg hebben ze zware bijwerkingen, want vrouwen komen erdoor in een kunstmatige menopauze. Daarom wordt aangeraden om tegelijk een hormonale substitutiebehandeling voor te schrijven, ook al lijkt dit paradoxaal. In lage dosissen gegeven blijven de risico’s op botafbraak (osteoporose) beperkt zonder dat de endometriose weer opflakkert.

Voorlopig bestaat er geen betrouwbare vergelijking tussen al deze behandelingen. Het is dus belangrijk dat patiënten de mogelijke bijwerkingen en potentiële gevolgen op lange termijn grondig met hun arts bespreken. Zo kunnen ze de beste keuze maken.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/03/2014 - 15h11 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2016 - 10h33

Hum Reprod. 2014 Mar;29(3):400-12. doi: 10.1093/humrep/det457. Epub 2014 Jan 15.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diepe endometriose Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h30

Endometriose wordt gekenmerkt door de abnormale ontwikkeling van slijmvliesweefsel van het endometrium buiten de baarmoeder. Normaal zit dat slijmvlies alleen in de baarmoeder. Onder invloed van de hormonale schommelingen wordt dit slijmvlies dikker...

Endometriose: welke symptomen zijn alarmerend? Gepubliceerd op 01/12/2015 - 12h14

Endometriose zou voorkomen bij een vrouw op de tien in de leeftijdscategorie van twintig tot veertig jaar. De ziekte is te wijten aan de aanwezigheid van menstruatiebloed buiten de baarmoeder. Het bloed belandt in de buikholte en dat leidt tot pijnli...

Pijnlijke menstruatie Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Dysmenorroe - pijnlijk, herhaaldelijk en soms invaliderend - komt bijzonder vaak voor bij jonge vrouwen. Wat zijn de oorzaken van pijnlijke maandstonden? Wat houden de onderzoeken in en welke behandelingen kunnen worden voorgesteld?

Meer artikels