Een op de tien vrouwen krijgt endometriose. Wat zijn de oplossingen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 10h33
-A +A

PUB

Endometriose: wat met opereren?

Het baarmoederslijmvlies kan ook operatief verwijderd worden als het zich buiten de baarmoeder bevindt. Ook de letsels die door de ziekte worden veroorzaakt, kunnen operatief worden weggenomen. De bedoeling is om de werking van de organen zo optimaal mogelijk te herstellen (zo kunnen de letsels van endometriose worden verwijderd in de eileiders van vrouwen die zwanger willen worden) en de pijn weg te nemen. Meestal gebeurt de operatie via laparoscopie, en worden er via kleine gaatjes instrumenten in de buik gebracht. Er zijn achteraf dus geen littekens en de pijn en de complicaties zijn beperkt.

Endometriose opereren: geen perfecte oplossing
Chirurgie is efficiënt bij endometriose, maar het is niet altijd mogelijk om het probleem definitief te verhelpen. Ze flakkert soms al na enkele maanden weer op.

Gegevens om recidieven van endometriose te voorkomen, ontbreken ook hier. Operaties van endometriose zijn trouwens niet vrij van complicaties. Er moet ook rekening worden gehouden met de eventuele kinderwens van de patiënt. De oplossing kan dus, zoals we hebben gezien, bestaan uit een complexe operatie om de vruchtbaarheid van de vrouw te redden, maar soms ook wordt de hele baarmoeder weggenomen. Die laatste oplossing wordt natuurlijk alleen maar voorgesteld als de kinderwens al is vervuld. Ook hier weer is een grondig overleg met de gynaecoloog dus aan te raden.

 

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/03/2014 - 15h11 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2016 - 10h33

Hum Reprod. 2014 Mar;29(3):400-12. doi: 10.1093/humrep/det457. Epub 2014 Jan 15.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB