PUBLICITÉ

Een ontbijt boordevol energie

Geüpdatet door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2013 - 19h09
-A +A

Het nieuwe schooljaar is alweer net begonnen.

Opgelet: laat uw kinderen niet de deur uitgaan zonder een evenwichtig ontbijt dat hun de nodige energie geeft voor een leerrijke en dynamische schooldag.

PUB

Het ontbijt is essentieel voor het behoud van het voedingsevenwicht en herstelt de reserves, zodat u uw dag fit kunt beginnen. Het ontbijt moet het kind ongeveer 25 % leveren van alle energie en essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft in de loop van de dag.

Als het het ontbijt overslaat, legt het zichzelf een vasten op van meer dan 17 uur (van het avondmaal de dag voordien tot het middagmaal)! 's Morgens, in nuchtere toestand, is de bloedsuikerspiegel laag en zijn de glycogeenreserves bijna uitgeput.

Vandaar dat het ontbijt dé koolhydraatrijke maaltijd bij uitstek moet zijn.

Regel nr. 1: ontbijt elke dag!

Goede gewoonten beginnen elke ochtend op ons bord.
Het is wetenschappelijk bewezen dat het ontbijt een belangrijke maaltijd is, vooral voor schoolgaande kinderen. Het draagt immers bij tot een goed voedingsevenwicht en verhoogt de intellectuele prestaties door het geheugen en het leervermogen te bevorderen.

Wie het ontbijt overslaat, begint onvermijdelijk tussendoortjes te knabbelen en te snoepen, en heeft de neiging een te overvloedig middagmaal te nemen, met slaperigheid tot gevolg.

Kortom, een danige beproeving voor het organisme! Het is in België echter slecht gesteld met de ontbijtgewoonten: slechts één op de tien adolescenten neemt echt een evenwichtig ontbijt, één op de zes ontbijt zelfs nooit!

Regel nr. 2: niet om het even wat!

Het ideale ontbijt bestaat uit verschillende soorten onmisbare eetwaren: een graanproduct, een melkproduct en een stuk vers fruit of vers vruchtensap.

Kinderen hebben koolhydraten nodig om zich "vol te tanken" met energie, eiwitten voor de groei en de opbouw van de spiermassa, vetten (maar vooral niet te veel verzadigde vetzuren), vezels voor een goede darmtransit, vitamines B, C, E, D en A, en mineralen (vooral calcium en ijzer).

Ga gezellig met het hele gezin rond de ontbijttafel zitten en stimuleer uw eetlust door eerst een glas water of vruchtensap te drinken.
Doet uw kroost moeilijk, kies dan voor diversiteit.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 31/08/2004 - 00h00 et mis à jour par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 02/09/2013 - 19h09

Persbericht " Une rentrée des classes en forme olympique/Santé et variété " (" Terug naar school in olympische vorm/Gezondheid en afwisseling ") van Nestlé Cereals, augustus 2004.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Help, het ontbijt gaat verloren! Geüpdatet op 17/10/2006 - 00h00

Eén Belg op de vijf slaat zijn ontbijt regelmatig over. In de groep van de jongeren is het nog erger gesteld. Daar begint één op de drie aan de dag zonder te ontbijten. De traditie van het ontbijt is dus aan het verdwijnen. Er zijn nochtans goede red...

Belgisch ontbijt bestudeerd Geüpdatet op 11/12/2007 - 00h00

Het ontbijt is een buitenkans voor de familie om samen te zijn en het is dé maaltijd bij uitstek om de batterijen op te laden. Maar te weinig Belgen blijken te beseffen hoe belangrijk dat ontbijt is.

Ontbijten is niet meer in Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Bijna één op de vijf Belgen heeft de slechte gewoonte om elke morgen het ontbijt over te slaan (1). Uit een recente studie blijkt echter dat deze 'ontbijtstaking' op lange termijn de kans op zwaarlijvigheid en suikerziekte verhoogt...

Meer artikels