PUBLICITÉ

Een ongelukje met het condoom? Neem dan de noodpil!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/02/2012 - 15h27
-A +A

Enkele tips voor noodcontraceptie als u een ongelukje hebt met een condoom of vergeten bent de pil te nemen.

PUB

De morning-afterpil of noodpil

Als u een ongelukje hebt met een condoom of vergeten bent de pil te nemen (zie ons artikel Ik ben mijn pil vergeten, wat nu?), kun u nog altijd naar de morning-afterpil grijpen. Maar let op dat je van dit type noodcontraceptie geen gewoonte maakt. Het is niet de bedoeling dat ze de traditionele anticonceptiva gaat vervangen.
In de noodpil zit een progestatief dat de eisprong verhindert en zo bevruchting voorkomt. Ze moet wel zo snel mogelijk worden genomen. Hoe meer uren er overheen gaan, hoe minder doeltreffend ze wordt. Die doeltreffendheid is bijvoorbeeld 95% als de pil binnen 24 uur na het onveilige vrijen wordt ingenomen. Neemt u ze binnen 48 uur na het onveilige vrijen dan is de efficiëntie nog maar 85%. Daarna zakt ze snel. Vergeet ook niet dat bij inname van een noodpil er 12 tot 24 uur later nog een tweede genomen moet worden.

Goed om te weten is dat deze pil soms misselijkheid veroorzaakt. Als u moet braken, let er dan op dat u de pil niet mee uitbraakt (neem in dat geval een nieuwe). Daarna moet u systematisch met een condoom vrijen tot de regels erdoor komen. Dat is trouwens de enige manier om u te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen!

Deze noodcontraceptie is verkrijgbaar in de apotheek onder de naam Norlevo en Levonorgestrel Biogaran. Ze is gratis voor minderjarigen en te krijgen zonder medisch voorschrift of goedkeuring van de ouders. Ze wordt voorgeschreven door een huisarts, een gynaecoloog, een schoolverpleegster of in een centrum voor geboorteplanning.

Het spiraaltje, de andere noodcontraceptie...

Een koperen spiraaltje kan ook de rol van noodcontraceptie vervullen. Het is een heel interessant alternatief als u te laat bent voor de morning-afterpil. De doeltreffendheid van de morning-afterpil vermindert namelijk snel na 72 uur. Het spiraaltje daarentegen kan nog 3 tot 4 dagen na de datum van de eisprong worden geplaatst, want het zorgt ervoor dat het eitje zich niet in de baarmoederwand gaat nestelen. Als u onveilig gevreeën hebt, hebt u nog maximaal 3 tot 5 dagen om een spiraaltje als vorm van noodcontraceptie te laten plaatsen.
Maar opgelet: zelfs met een spiraaltje moet u een condoom gebruiken om u te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/02/2012 - 15h27

Dr. David Serfaty, "Contraception", uitgeverij Masson; Martin Winckler, "Contraception mode d'emploi", uitgeverij Au Diable Vauvert.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De morning-afterpil, hoe werkt dat? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h58

De morning-afterpil mag 's slechts uitzonderlijk worden gebruikt en is niet steeds efficiënt, maar hoe eerder men ze inneemt, hoe groter de kans op succes... Geslachtsgemeenschap zonder enige bescherming, verkeerd gebruik van het condoom (opgelet voo...

Zes vragen over de morning-afterpil Gepubliceerd op 28/11/2011 - 15h49

Weet u alles wat u moet weten over de morning-afterpil of de zogenaamde noodpil? Op een ochtend dat de angst u plots naar de keel grijpt, is ze een kostbare hulp. Maar ze moet wel juist worden gebruikt om doeltreffend te zijn.

Ik heb mijn pil vergeten te nemen. Wat nu? Gepubliceerd op 24/01/2012 - 12h18

Wat moet u doen als u vergeten hebt uw anticonceptiepil te nemen? Wat zijn hiervoor de basisregels? Zijn er periodes waarin het risico op een zwangerschap groter is dan op andere dagen? Wanneer moet u de noodpil of morning-afterpil nemen?

Wanneer moet u een beroep doen op de morning-afterpil? Gepubliceerd op 18/01/2011 - 12h29

De morning-afterpil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt wordt na een seksueel contact dat zou kunnen leiden tot een (ongewenste) zwangerschap. Deze pil wordt bij voorkeur meteen na het vrijen genomen. Op deze manier wordt de zwangerschap meteen b...

Meer artikels