Om een slechte of onfrisse adem te vermijden, moet je er een correcte mond- en tandhygiëne op nahouden, maar ook het tongschrapen wordt aanbevolen.
Hoe moet je dat doen en waarom?

De rol van bacteriën
In de mond huizen duizenden kiemen, ondermeer bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandsteen. Die bacteriën strijken niet alleen neer op de tanden, maar ook op de tong en die bacteriële flora kan een slechte adem veroorzaken.
Het fenomeen is uitdrukkelijker aanwezig bij mannen dan bij vrouwen omdat mannen een meer raspachtige tong hebben. Het reliëf maakt dat allerlei deeltjes en restjes makkelijker blijven zitten en dat het een uitstekende voedingsbodem is voor de ontwikkeling van bacteriën.
Het zijn ook de kiemen die, naast een onfrisse adem, cariës veroorzaken.
Tandenpoetsen moet men drie keer per dag doen, na elke maaltijd, om bacteriën te verwijderen, maar die handeling moet, om dezelfde reden, aangevuld worden met het schrapen van de tong.
Ideaal is het bijkomend gebruik van flosdraad om de ruimten tussen de tanden zo schoon mogelijk te maken. Dat geldt ook voor een monddouche.
Schrapen of borstelen?
Het kan bizar klinken, maar het is niet zo makkelijk om een zaak te vinden waar men tongschrapers verkoopt. Iets meer geluk hebt u wellicht bij uw apotheker.
Het schrapen van de tong is doeltreffender dan het borstelen van de tong. Bovendien is het sneller en makkelijker.
Hoe schraap je je tong?
- Doe het voor het poetsen van de tanden.
- Schraap je tong een keer per dag.
- Schraap van achter naar voor. Beginnelingen die het onwennig vinden kunnen progressief steeds meer achteraan beginnen schrapen.
- Maak de tongschraper schoon na gebruik.
- Spoel de mond na het schrapen.
- Beëindig de mond- en tandverzorging met een monddouche.
Een aantal studies wijzen op het belang van dit hygiënisch gebaar. Volgens het meest recente onderzoek tonen analyses van geuren en mond- en tandgassen bij vrijwilligers zonder mond- en tandproblemen aan dat het schrapen van de tong veel doeltreffender is dan het poetsen van de tanden om een onfrisse adem te bestrijden.
Faveri et coll., J. of Clin. Periodontology, 33/8, 2006.