PUBLICITÉ

Een nieuwe hand voor David

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/07/2002 - 00h00
-A +A

Het is nu mogelijk ledematen te transplanteren, maar er blijven medische en psychologische problemen.

PUB

David is een 22 jarige jongeman die enige tijd geleden, bij een ongeval in de slagerij waar hij werkte, een hand heeft verloren. Hinderlijk voor zijn beroep? Eigenlijk niet... hij droeg een prothese waarmee hij zeer goed overweg kon, maar waarmee hij uiteraard niet kon voelen.Dankzij de aanwinsten in de heelkunde wordt het nu mogelijk ledematen te transplanteren.De chirurgen van het Erasmusziekenhuis hebben onder leiding van Prof. Frédéric Schuind dat "wonder" gerealiseerd: ze hebben "gewoonweg" een hand van een lijk getransplanteerd op David.

Een operatie van 12 uur, maanden revalidatie

De operatie heeft meer dan 12 uur geduurd, maar de revalidatie zal nog veel langer duren: meerdere sessies kinesitherapie per dag, ergotherapie en een zeer strikte medische follow-up.Zoals steeds na een transplantatie moet David immunosuppressiva innemen om het risico op afstoting (of rejectie) te verkleinen. En waarschijnlijk zal hij die immunosuppressiva levenslang moeten innemen.Vandaar de aarzeling van de artsen en de terughoudendheid van de clinici tegenover dit type heelkundige ingreep. Volgens Prof. Frédéric Schuind gaat het om functionele heelkunde, net zoals een niertransplantatie. De heelkundige ingreep verbetert de overleving niet, maar wel de levenskwaliteit.Maar ook de psychologische implicaties zijn enorm. In Frankrijk heeft eenzelfde operatie enkele maanden geleden veel aandacht gekregen in de pers. De operatie was heelkundig een groot succes, maar de patiënt kon zijn “nieuw lidmaat” moeilijk aanvaarden en vroeg enige tijd later het lidmaat weer te amputeren.David zal nog weken moeten wachten vooraleer hij wat zal voelen in zijn vingertoppen en waarschijnlijk twee jaar vooraleer hij nuttige bewegingen zal kunnen uitvoeren. Maar “zijn” vingers bewegen, en dat is al mooi meegenomen...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/07/2002 - 00h00 Persconferentie, Erasmusziekenhuis, 24 juni 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Plantenextracten: kijk uit bij anesthesie! Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Neemt u producten op basis van planten en moet u een chirurgische ingreep ondergaan? Dan moet u de anesthesist op de hoogte brengen van wat u slikt. Waarom? Omdat fytotherapie en anesthesie niet goed samengaan.

INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Interview: kanker uit de schaduw halen Geüpdatet op 09/12/2003 - 00h00

Kanker overwinnen, vereist niet alleen wetenschappelijk onderzoek, maar ook een mentaliteitsverandering. Kanker jaagt de mensen angst aan, en die angst wordt gevoed door het onbevattelijke en door uitsluiting. Om kanker uit de schaduw te halen, legt...

Meer artikels