PUBLICITÉ

Een nieuw soort geneesmiddel tegen aids

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/04/2003 - 00h00
-A +A

In de Verenigde Staten heeft een nieuw soort geneesmiddel tegen aids onlangs een vergunning gekregen voor het in de handel brengen. Het verhindert dat het virus kan doordringen in de cellen van het organisme. Het product zou de komende maanden ook in België op de markt moeten komen. Helaas in beperkte hoeveelheden en tegen een nooit geziene kostprijs.

PUB

Dit nieuwe geneesmiddel wordt door de Roche-laboratoria T20, Fuzeon of enfuvirtide genoemd. Het behoort tot een nieuwe therapeutische klasse, de fusie-inhibitoren. Met andere woorden: het verhindert dat het aids-virus (hiv) doordringt in de cellen, terwijl de andere geneesmiddelen die momenteel op de markt zijn, veeleer inwerken op de replicatie van het hiv op het ogenblik dat het zich al in de cellen bevindt. Deze specialiteit is bijzonder interessant voor patiënten die al resistent zijn tegen de momenteel beschikbare geneesmiddelen. Dat blijkt uit de resultaten van een studie die sneller dan gepland gepubliceerd werd op het internet en waaraan 491 patiënten meewerkten die resistent waren tegen de drie klassen antiretrovirale geneesmiddelen. Sommigen kregen T20, samen met een combinatie van drie tot vijf van de meest werkzame antiretrovirale geneesmiddelen (lopinavir, ritonavir en tenofovir), de anderen kregen alleen deze combinatie van antiretrovirale geneesmiddelen.

Vierentwintig weken later bleek dat bij de patiënten in de T20-groep de virale lading gedaald was en hun CD4-cellen (cellen van het immuunsysteem die aangevallen worden door het hiv) verhoogd. Bij de patiënten die alleen antiretrovirale geneesmiddelen kregen, daalde de virale lading weliswaar ook, maar in mindere mate.

Jammer genoeg zal deze behandeling ongetwijfeld duurder zijn dan alle antiretrovirale geneesmiddelen. De kostprijs ervan in Europa wordt momenteel geraamd op 19.000 euro per jaar. Bovendien zal de industrie het moeilijk hebben om voldoende hoeveelheden te produceren van het zuivere werkzame bestanddeel.

In Europa is er momenteel een klinisch onderzoek aan de gang met 250 Franse patiënten. Roche preciseert dat ze gedurende 12 weken na de officiële vergunning voor het in de handel brengen gratis T20 zullen blijven krijgen. Helaas zullen tegen eind 2003 in totaal slechts 1.200 Franse patiënten toegang krijgen tot deze behandeling. De producenten hebben naar eigen zeggen slechts een productiecapaciteit van 15.000 tot 20.000 behandelingen tegen eind dit jaar.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/04/2003 - 00h00 New England Journal of Medicine van 29 mei 2003 (sneller gepubliceerd op het internet dan gepland).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seropositief of aids? Gepubliceerd op 25/06/2013 - 12h09

Iemand die seropositief is, is drager van het aidsvirus, maar is nog niet ziek. Iemand met aids daarentegen is dat stadium al voorbij, hij vertoont symptomen en heeft de ziekte wel al ontwikkeld. In beide gevallen is een behandeling mogelijk. Het is...

Selenium kan de evolutie van aids vertragen! Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Volgens onderzoekers van de universiteit van Miami kan een voedingssupplement met selenium bovenop de antiretrovirale traditionele therapie (de zogeheten aidsremmers) de evolutie van het hiv-virus onder controle houden en de werking van het immuunsys...

Aids: de geschiedenis een andere wending geven Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

De WGO heeft onlangs haar World Health Report gepubliceerd. Het is uitsluitend gewijd aan aids! Deze koerswijziging wordt gesymboliseerd door de choquerende illustratie op de voorpagina. Na preventie is het immers tijd voor behandeling. Daarnaast wij...

Wereld Aids Dag: Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Het aantal HIV-positieve personen in de wereld werd in 2001 geraamd op 40 miljoen. Dit jaar zullen er 5 miljoen nieuwe gevallen bijkomen. Zoals elk jaar is 1 december Wereld Aids Dag, met als thema: 'Stigmatisatie en discriminatie'.

Meer artikels