PUBLICITÉ

Een moestuin om overgewicht tegen te gaan?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/04/2013 - 10h38
-A +A

Een recente studie heeft aangetoond dat mensen met een stadsmoestuintje minder neiging hebben om overgewicht te kweken dan andere.

Maar hoe komt dat ?

PUB

Moestuinen die de gezondheid te goede komen

Het gaat hier om gemeenschappelijke moestuinen, tuinen dus waar verschillende mensen die in de stad wonen en die zelf geen tuin hebben samen een stuk grond delen om groenten en fruit te kweken.
Om het effect ervan op de gezondheid te bestuderen hebben onderzoekers in de Verenigde Staten de mensen die meedraaiden in zo’n programma vergeleken met hun buren - die dus in hetzelfde type omgeving woonden -  en met hun broers en zussen – die dezelfde genetische bagage hebben.

Resultaat : de mensen die een moestuin hebben, lopen minder kans op overgewicht dan de mensen die in een vergelijkbare situatie zitten en geen tuintje hebben. Hun gemiddelde bodymassindex is ook lager.

Tuinieren is ook goed voor  de voedselkwaliteit

De reden die meteen opkomt, is natuurlijk het feit dat mensen die een moestuin hebben makkelijk toegang hebben tot verse groenten en fruit.
Het feit dat het ook zweet heeft gekost om ze te kweken, is een bijkomende motivatie om ze te eten !

Een groente die in de supermarkt wordt gekocht, blijft maar al te vaak liggen in een hoekje in de koelkast. Maar iets wat we net geoogst hebben nadat het langzaam heeft kunnen rijpen en groeien, krijgt een heel andere waarde. En het smaakt natuurlijk ook nog veel lekkerder!

Wie zijn eigen moestuin heeft, in een gezonde omgeving (ver weg van het autoverkeer en eventuele velden die met pesticiden zijn besproeid), kan ook volledig biologische groenten en fruit hebben als hij dat wil.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/04/2013 - 10h38
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een hypoallergene tuin in negen lessen Gepubliceerd op 06/08/2015 - 17h11

Door ons landschap te veranderen, hebben we een groot aantal allergene plantensoorten ingevoerd en nieuwe allergieën ontwikkeld. Maak in uw eigen tuin niet dezelfde fout: leg een hypoallergene tuin aan.

Eén op de vijf Belgen eet nooit fruit... Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

En ongeveer 15 % van de bevolking zet bijna nooit groenten op het menu. Deze intrieste cijfers maken duidelijk dat zowel Vlamingen als Walen veel te weinig groenten en fruit verorberen. Een bondig overzicht van het probleem…

Meer artikels