PUBLICITÉ

Een mirakelpil tegen hartaandoeningen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/05/2011 - 13h05
-A +A

Eén enkele pil om het risico op een hartaandoening te halveren? Dat is althans wat de 'polypil' belooft. Moeten we dit geloven?

PUB

Eén enkele pil tegen hartaandoeningen

Dagelijks één pil nemen en op deze eenvoudige manier het risico op hartaandoeningen verlagen: kan dat wel? Blijkbaar wel, als we een studie mogen geloven die onlangs verschenen is in de Public Library of Science (PLoS). Het onderzoek was gericht op de zogenaamde 'polypil', die we in het Nederlands ook 'multipil' kunnen noemen. Waarom deze naam? Omdat dit nieuwe geneesmiddel vier verschillende producten combineert die allemaal cardiovasculaire stoornissen bestrijden:

  • aspirine
  • lisinopril, een bloeddrukverlagend middel
  • hydrochlorothiazide, dat eveneens gebruikt wordt tegen hypertensie
  • en simvastatine, dat het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

 

Deze geneesmiddelen zijn welbekend en ze worden afzonderlijk toegediend aan patiënten die lijden aan hypertensie, hypercholesterolemie of die reeds hartproblemen gehad hebben. Het is de bedoeling van de multipil om mensen te behandelen die nog niet behandeld worden voor hypertensie of hypercholesterolemie, maar die ten opzichte van de algemene bevolking toch een verhoogd risico lopen op een hartaandoening. Voor deze mensen, die strikt genomen niet ziek zijn, volstaat het nemen van één pil per dag om het risico op een hartaandoening met 53% te verlagen. Dit geldt eveneens wanneer deze pil vergeleken wordt met een placebo.

 

Wat zijn de nadelen van de multipil?

Het eerste probleem is de onmogelijkheid om met deze pil een behandeling 'op maat' te geven aan de patiënt: iedereen krijgt dezelfde dosering.

Het tweede probleem, dat ernstiger is, heeft te maken met de bijwerkingen. Het gaat hier om de bijwerkingen die gepaard gaan met de geneesmiddelen waaruit de multipil samengesteld is: meer bloedingen ten gevolge van de aspirine, hypotensie of duizeligheid omwille van de bloeddrukverlagende middelen, enz. Volgens de in de PLoS gepubliceerde studie, heeft 43% van de behandelde mensen last gehad van die bijwerkingen (tegen 31% voor de placebo). Ten gevolge van die bijwerkingen, is 18% van de mensen die de multipil getest hebben, gestopt met de behandeling (tegen 13% van de mensen die met een placebo behandeld werden).

 

We kunnen ons nu afvragen of we binnenkort een multipil voor het hart op de markt zullen zien verschijnen. Als we rekening houden met de nadelen van de multipil in vergelijking met de bij ons beschikbare geneesmiddelen, is het helemaal niet zeker. Volgens de auteurs van de studie, zou de multipil daarentegen zeer nuttig kunnen zijn in minder ontwikkelde landen, waar het voorzien van een afzonderlijke behandeling voor elk van de risicofactoren te duur zou zijn en te moeilijk om te organiseren.

Als u op zoek bent naar een eenvoudige manier om uw risicofactoren voor hartaandoeningen te verlagen, opteer dan eerder voor… fysieke activiteit!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/05/2011 - 13h05
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstkanker: opgelet voor de kilo's! Geüpdatet op 27/04/2004 - 00h00

Alle gegevens wijzen in dezelfde richting: terwijl een Zweedse studie aantoont dat vrouwen met anorexia weinig risico lopen op borstkanker, blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat dit risico geleidelijk stijgt met de gewichtstoename.

INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Eet minder vet als u aan suikerziekte lijdt Geüpdatet op 03/06/2002 - 00h00

Volgens een Engelse studie worden diabetespatiënten onvoldoende behandeld wat hart- en vaatziekten (cardiovasculaire aandoeningen) betreft. De auteurs stellen voor de bloedspiegel van vetten vanaf dewelke een behandeling moet worden gevolgd, bij diab...

Meer artikels