PUBLICITÉ

Een middagslaapje kan echt geen kwaad

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 14/08/2007 - 00h00
-A +A

De overtuiging dat een middagslaapje moet vermeden worden indien men 's nachts goed wil slapen, schijnt wetenschappelijk onjuist te zijn. Integendeel, een kleine siësta in de loop van de namiddag verhoogt het aantal uren slaap en verbetert daarbij ook nog de intellectuele prestaties.

PUB

Middagslaapje en nachtslaap vullen elkaar aan

Naarmate men ouder wordt, vermindert bij heel wat mensen de kwaliteit van de slaap. Volgens sommige onderzoeken, zou bijna de helft van de 65+'ers slecht slapen: moeilijkheden om in slaap te vallen, slechte slaapkwaliteit, dikwijls wakker worden...
Het gebeurt dikwijls dat mensen die slaapproblemen hebben, eraan denken om hun middagslaapje af te schaffen en dus aan de slaap proberen te weerstaan. Zij zijn ervan overtuigd dat hun siësta een negatieve impact zal hebben op de kwaliteit van hun nachtslaap en op de tijd die zij nodig zullen hebben om in slap te vallen. Men zou inderdaad kunnen denken dat men na een siësta minder zin zal hebben om 's avonds te gaan slapen.

Een middagslaapje is heilzaam

De theorie die beweert dat een middagslaapje slecht zou zijn voor de nachtslaap schijnt onjuist te zijn. Integendeel, een dutje na het middagmaal zou zelfs bevorderlijk zijn voor de gezondheid.
In een Amerikaanse studie werden 32 mensen (allen tussen 55 en 85 jaar oud) onderzocht. Sommigen mochten overdag niet slapen, terwijl anderen gedurende drie opeenvolgende dagen tussen 14 en 16 uur een middagslaapje moesten doen.
Uit opnames van de slaapkwaliteit en uit intellectuele reactietests (denkoefeningen), hebben de onderzoekers kunnen afleiden dat een siësta helemaal geen invloed heeft op de kwaliteit van de slaap tijdens de daaropvolgende nacht. Volgens de resultaten van het onderzoek, heeft de ene groep slechts 6 minuten meer nodig dan de andere om in slaap te vallen. Op deze manier bereiken deze mensen een vergelijkbaar aantal uren slaap en dezelfde slaapkwaliteit als mensen die jonger zijn.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 14/08/2007 - 00h00 Campbell S.S., J. Am. Geriatr. Soc., 53 (1): 48, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is een middagdutje gezond? Gepubliceerd op 28/07/2014 - 12h15

De opvatting dat een middagdutje af te raden is als we 's nachts goed willen slapen, lijkt wetenschappelijk niet te kloppen. Integendeel: een uiltje vangen, verhoogt onze dagelijkse slaapduur en verbetert bovendien de intellectuele prestaties…

Vijf goede redenen om een middagdutje te doen Gepubliceerd op 27/07/2016 - 17h16

Een siësta is geen verloren tijd . Een middagdutje geeft u niet alleen de mogelijkheid om te herstellen of om te herbronnen, maar biedt u tevens nog heel wat andere voordelen. Wat zijn de echte weldaden van een middagdutje?

Slaaptekort: tips om beter te slapen Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h45

Het is slecht gesteld met onze slaap . Een op de drie mensen verklaart last te hebben van slaapstoornissen en dat minstens drie keer per week. Dat is een alarmerende vaststelling, want slaaptekort heeft een directe impact op onze gezondheid (moeheid,...

Meer artikels