PUBLICITÉ

Een mazelenepidemie op komst?

Geüpdatet door gezondheidsjournaliste op 26/02/2013 - 14h58
-A +A

De mazelen zijn terug in ons land! Tijdens de eerste drie maanden van 2011 werden in België 155 gevallen van mazelen geregistreerd, wat dus veel meer is dan tijdens het volledige jaar 2010. Vanwaar die stijging van het aantal gevallen en hoe moeten we reageren?

PUB

Mazelenepidemie en vaccinatie: hoe ziet de situatie eruit?

Het mazelenvaccin is sinds 1986 opgenomen in het Belgisch vaccinatieprogramma. Maar om de ziekte echt uit te roeien, moet 95% van de bevolking ingeënt zijn. Daar zijn we echter nog niet in geslaagd. Mazelenepidemieën, die om de twee tot vier jaar terugkeren omdat niet iedereen ingeënt is, zijn zeldzaam geworden en ze treffen minder mensen, maar ze duiken toch nog op.

 

Sommige bevolkingsgroepen niet gevaccineerd tegen mazelen

Wanneer we geconfronteerd worden met een terugkeer van de mazelen, stellen we vast dat sommige bevolkingsgroepen niet gevaccineerd werden. In bepaalde scholen treffen we talrijke ouders aan die ervoor kiezen het vaccin te weigeren. Als één van die kinderen door de mazelen getroffen wordt, zien we het aantal gevallen zeer snel stijgen. Dat is wat dit jaar gebeurt, nadat het voorbije jaar slechts zeer weinig gevallen werden geregistreerd.

 

Initialement publié par Marion Garteiser le 27/04/2011 - 08h42 et mis à jour par gezondheidsjournaliste le 26/02/2013 - 14h58

prof. Patrick Goubau, diensthoofd microbiologie in de Cliniques Saint-Luc in Brussel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mazelen-bof-rodehond-vaccin: het vertrouwen is hersteld Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Het mazelen/bof/rodehond-vaccin geeft een immunologische bescherming tegen deze drie kinderziekten. Het vaccin is doeltreffend, maar in Groot-Brittannië zijn vermoedens gerezen dat het vaccin het optreden van autisme in de hand zou werken en inflamma...

Meer artikels