PUBLICITÉ

Een luisterend oor en steun bieden in 10 minuten.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 23/02/2009 - 00h00
-A +A

Een van uw vrienden, een kennis, iemand uit uw familie is er niet goed aan toe. Wat kunt u doen om hem te helpen, hem te steunen en hem te tonen dat u er bent, zonder zijn leed erger te maken, maar integendeel een beetje verlichting te brengen? Er bestaat een eenvoudige en toch heel nuttige methode in 5 stappen die iedereen kan gebruiken.

PUB

Eerste stap, stel een vraag: "wat is er gebeurd?"


Zwijg daarna 3 minuten lang en luister naar het antwoord. Spreek gedurende die 3 minuten niet. Zo kan de persoon in kwestie zeggen wat hem niet afgaat. Maar het heeft geen zin om hem langer aan het woord te laten en zich te verliezen in details, want dat zal hem niet méér helpen.

Tweede stap: stel nog een andere vraag "wat heb je daarbij gevoeld?"


Aarzel niet om de betreffende persoon na 3 minuten te onderbreken en hem een tweede vraag te stellen. U moet namelijk naar de kern van het probleem gaan, het is dus niet de bedoeling om een opsomming van gebeurtenissen te krijgen.
Deze vraag is belangrijk, omdat we de neiging hebben om ons te projecteren, om ons voor te stellen welke emoties we in de plaats van deze persoon zouden hebben gevoeld. Maar de vrouw of man in kwestie reageert niet zoals wij en we kunnen hem maar begrijpen door vragen te stellen. Het uiten van gevoelens kan iemand trouwens ook helpen om zichzelf beter te begrijpen en er afstand van te nemen. Wees er voor hem, volg hem heel aandachtig, want door over zijn gevoelens te praten kan hij die ook naar boven laten komen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 23/02/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Projectie, een afweermechanisme... Geüpdatet op 17/03/2009 - 00h00

Afweermechanismen zijn onvrijwillige en onbewuste processen waardoor men gemakkelijker hevige angstgevoelens kan onderdrukken. Projectie is een veelvoorkomend afweermechanisme dat gemakkelijk waar te nemen is.

Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Meer artikels