PUBLICITÉ

Een levensgevaarlijk spelletje

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 26/06/2007 - 00h00
-A +A

Elk jaar overlijden in Europa tientallen kinderen ten gevolge van het zogenaamde wurgspelletje le jeu du foulard. Daarbij wordt alleen of in groep de ademhaling ingehouden door het toesnoeren van de hals met een sjaaltje (foulard) tot men flauw valt. Het wordt alleen of in groep gespeeld en het doel is om een soort hallucinerend effect op te wekken en de praktijk wordt stilaan een rage. Maar de jongeren beseffen niet welke gevaren ze daarbij lopen: het risico op hersenletsels, coma en zelfs de dood.

PUB

De stilte doorbreken om te kunnen ingrijpen

Ipsos hield in Frankrijk de eerste enquête over de praktijk en de frequentie van le jeu du foulard
(1). Opdrachtgever APEAS is een vereniging van ouders met kinderen die het slachtoffer werden van het wurgspelletje. Zij willen met het onderzoek meer kennis verzamelen over de gevaarlijke praktijk om te vermijden dat er nog meer slachtoffers vallen.
Een dergelijke enquête bij kinderen is moeilijk en delicaat en daarom werd het onderzoek gevoerd bij een representatief bevolkingsstaal van 1.000 personen van 15 jaar en ouder.

Hoe ziet de realiteit eruit?

 • 91% van de ondervraagden zegt al ooit iets gehoord te hebben over le jeu du foulard, maar 37% weet niet goed hoe het spelletje in elkaar zit.
 • De kennis van het spel varieert sterk al naargelang het opleidingsniveau (78% bij mensen met een hogere opvoeding en 43% van de mensen zonder diploma) en ook al naargelang de leeftijd (43% van de 15 tot 19-jarigen tegen 60% van de 19-plussers).
 • 4% van de mensen die al ooit hoorde praten over le jeu du foulard hebben het wurgspel ook zelf gespeeld toen ze jonger waren.
 • 9% herinnert zich dat het spel gespeeld wordt in hun omgeving (één persoon op de tien). Bij jongeren is dat het geval bij een op de vijf.
 • 4% van de respondenten kent mensen die het spelletje vandaag spelen, hoe oud of jong ze ook zijn.
 • In de meeste gevallen (twee derde) wordt het spel gespeeld tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar.
 • 6% van de ouders die op de hoogte zijn van het bestaan van het spel denken dat hun eigen kind(eren) ooit het spel speelde(n).
 • De helft van de ondervraagden die het spel ooit speelden of er getuige van waren zijn zich niet bewust van de gevaren ervan.
 • Een op de tien jongeren tussen 15 en 19 jaar oud zegt minstens een slachtoffer van het wurgspel te kennen.

  Deze onderzoeksresultaten tonen aan hoe wijd verspreid het wurgspel is.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 26/06/2007 - 00h00 Communiqué Ipsos, 31 mei 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moeten we onze kinderen het huis uitsturen? Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Buiten spelen, welk spelletje dan ook, zonder enige vorm van verplichting. Dat is wat onze kinderen lijken te missen! Een van de gevolgen daarvan is een steeds toenemende incidentie van overgewicht. Andere gevolgen zijn veeleer psychisch van aard.

Durf neen te zeggen tegen uw kinderen! Geüpdatet op 28/06/2010 - 00h00

Alle ouders willen hun kinderen helpen om harmonieus op te groeien. Ze willen hen omringen met liefde en ze alles geven wat ze nodig hebben om zich te ontplooien, en dat is ook gezond. Maar kinderen moeten ook leren omgaan met grenzen. Neen kunnen ze...

Gevaarlijke spelletjes: informeren om te voorkomen Gepubliceerd op 03/11/2014 - 17h57

Elk jaar sterven 10 tot 20 kinderen door een gevaarlijk spel . Het gaat niet om een bepaald type kinderen, bijvoorbeeld kinderen met gedragsstoornissen of andere problemen. Gevaarlijke spelletjes van het type wurgspel worden door miljoenen kinderen e...

Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Meer artikels