PUBLICITÉ

Een lange reis met het vliegtuig: hoe zorgeloos reizen en goed

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 09/05/2017 - 16h30
-A +A

Een vermoeiende reis, de jetlag, allerlei kwaaltjes, een dipje, enz. Het is niet altijd makkelijk om na een lange reis terug naar huis te keren.

Dit zijn onze tips om de terugreis goed door te komen en al de opgedane energie van de vakantie vast te houden!

PUB

Zorgeloos met het vliegtuig op reis

Het is niet vanzelfsprekend om na een lange vlucht fris en monter uit het vliegtuig te stappen!

Zo voorkomt u problemen van zware benen en veneuze insufficiëntie (flebitis):

 • Beweeg uw benen regelmatig (loop een paar meter in de centrale gang, geef uzelf een korte massage of doe enkele buig-, rek- en draaioefeningen).
   
 • Draag ruim zittende kleren, laat riemen en knellende schoenen thuis.
   
 • Neem liefst geen slaapmiddelen.
   
 • Als u ooit al vaatproblemen hebt gehad, doet u er goed aan om drukkousen te dragen.
   
 • Als u een verhoogd risico hebt (antecedenten van veneuze trombose, cardiovasculaire ziektes, enz.), zal uw huisarts u preventief een bloedverdunner voorschrijven.

Om een optimaal comfort te hebben, moet u vooral heel veel water drinken (mijd alcohol en koffie). Hydrateer uw huid en maak uw lippen vochtig.
En vervang uw contactlenzen door een bril.

 

Hoe omgaan met het tijdsverschil?

Als we op korte tijd meerdere uurzones overbruggen, raakt onze biologische klok ontregeld. Dat kan diverse problemen opleveren, zoals slaapproblemen, slaperigheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, spijsverteringsproblemen, enz.

Enkele tips:

 • Om zo snel mogelijk terug in het thuisritme te komen.
  Zet uw horloge op het Belgische uur zo gauw u in het vliegtuig stapt. Volg bij aankomst meteen het lokale ritme: sta op en ga het huis uit als het dag is, en eet en slaap op de gebruikelijke uren.
   
 • Als u een ‘klop’ krijgt, mag u zich een korte siësta gunnen (maximaal 20-30 minuten). Die zal uw aandacht en waakzaamheid herstellen zonder uw nachtrust in gevaar te brengen.
   
 • Om de jetlag beter te verteren, mijdt u best zware maaltijden en overdadig gebruik van alcohol en koffie.
   
 • Om u de eerste nachten te helpen, kunt u eventueel een kortwerkend slaapmiddel nemen of supplementen van melatonine (dat hormoon regelt het waak- en slaapritme).
  Het is wel cruciaal dat u ze op de juiste manier neemt. Praat er dus altijd eerst over met uw arts.

Goed om te weten: reizen naar het westen worden vaak beter verdragen dan reizen naar het oosten.
De meeste mensen kunnen het uur om te gaan slapen makkelijker naar achteren dan naar voren verschuiven. Hoe raakt u zo snel mogelijk weer in het goede ritme?

Initialement publié par Karell Robert, gezondheidsjournaliste le 18/06/2014 - 16h16 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 09/05/2017 - 16h30

Dr. Fons Van Gompel, hoofdarts van de Travel Clinic van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. E.Bottieau, A.Van Gompel, Rev. Med Suisse 2009;5:1016-21

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Dodo, toeristen, do! Geüpdatet op 09/08/2005 - 00h00

Als u door uw vakantiebestemming verscheidene tijdzones moet doorkruisen zonder lange tussenstops, zal uw interne biologische klok worden verstoord. Hier zijn enkele tips tegen jetlag, vermoeidheid door het tijdsverschil, en om goed te slapen in een...

Praktische tips om jetlag te bestrijden Gepubliceerd op 18/08/2014 - 14h47

Misschien vertrekt u binnenkort met het vliegtuig op een langeafstandsvlucht en bent u bang om een jetlag te krijgen. Met deze praktische tips kunt u voorkomen dat de jetlag uw verblijf verpest.

Slaap: regelmaat is wat telt! Geüpdatet op 23/11/2015 - 12h12

In het weekend de uren slaap inhalen die we in de week gemist hebben, volstaat niet om gezond te blijven. Als u door uw dagelijkse activiteiten niet aan het aantal uren slaap komt dat uw lichaam nodig heeft, kunnen de gevolgen heel ernstig zijn…

Hoe om te gaan met jetlag? Gepubliceerd op 18/08/2014 - 15h09

Jetlag is het geheel van symptomen dat voortkomt uit de aanpassing van ons lichaam aan een andere tijdzone bij reizen naar een ander land waar een tijdverschil van drie uur en meer bestaat. Hieronder vindt u enkele eenvoudige tips om de overgang zo v...

Meer artikels