PUBLICITÉ

Een kuur van rode vruchten: maximale antioxidanten

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 30/07/2013 - 14h23
-A +A

De zomer is het seizoen van de aardbeien, de frambozen, de blauwe bosbessen en de braambessen. Profiteer ervan en trakteer u op een overheerlijke gezondheidskuur met rood fruit! Rode vruchten beschermen het hart, ze helpen kanker voorkomen en ze zijn een bron van verjonging. Ze zijn de kampioenen van de antioxidanten en echte gezondheidspartners. Een woordje uitleg.


PUB

Wat is oxidatie?

Oxidatie is een proces dat zich permanent in ons lichaam voltrekt. Het wordt in gang gezet door de zuurstof die we inademen. Die zuurstof is van vitaal belang en wordt door ons lichaam gebruikt om ons energie te leveren. Maar tijdens de biochemische reacties van dat proces produceert een klein gedeelte van die zuurstof afvalstoffen, de zogenaamde "vrije radicalen".

Vrije radicalen
Een zuurstofmolecule (O2) bestaat uit twee atomen die elk nog eens uit een kern en elektronen bestaan. De elektronen zijn hyperactief en hebben niet bepaald een solitair temperament, want ze willen zich met elkaar binden of paren. De zuurstofmoleculen die bij de energielevering niet gebruikt worden, zijn zo als het ware "mank" want ze hebben minstens één "vrij" elektron, een elektron dus dat ongepaard is. Vandaar de naam "vrije radicaal".

Hoe onze cellen oxideren en beschadigd raken
Maar elektronen zijn niet graag alleen. Het vrije elektron zal dus op zoek gaan naar een compagnon die hij met geweld weghaalt bij een andere molecule die zo beschadigd raakt, want de molecule heeft nu op haar beurt een elektron te kort. En bovendien gaat die nieuwe vrije radicaal op jacht om op zijn beurt een maatje te kidnappen. Zo voltrekt zich non-stop een hele reeks kettingreacties in uw lichaam die schade aanrichten aan alle soorten moleculen waaruit uw eiwitten, uw koolhydraten, uw vetten, het ADN van uw genen en uw afweersysteem bestaan. Dat is het favoriete jachtterrein van de vrije radicalen. En dat proces heet celoxidatie.

Oxidatie, veroudering en ziektes

Hoe ouder we worden, hoe groter de ravage die deze oxidatieve heksenketel aanricht in ons lichaam. En die schade wordt nog in de hand gewerkt door de milieu- en luchtvervuiling, roken, alcohol, de ultraviolette stralen van de zon, stress en zelfs door (intense) fysieke inspanningen. De rimpels duiken op, de huid wordt slapper en gaat vlekken vertonen, enz. U (her)kent het plaatje wel!

Hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, enz.
Die oxidatie versterkt ook de aanleg voor en/of de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes, kanker (door de aantasting, raakt de genetische code almaar meer beschadigd). En het afweersysteem verzwakt erdoor.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 29/07/2013 - 10h29 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 30/07/2013 - 14h23

New approaches for measuring plasma or serum antioxidant capacity: a methodological note.Ghiselli A, Serafini M, Ferro-Luzzi A. Free Radic Biol Med. 1994 Jan; 16(1):135-7. Chung : Inhibitory effect of whole strawberries, garlic juice or kale juice on endogenous formation of N-nitrosodimethylamine in humans. Cancer Lett. 2002 Aug 8;182(1):1-10.(5) Asami DK : Comparison of the total phenolic and ascorbic acid content of freeze-dried and air-dried marionberry, strawberry and corn grown using conventional, organic and sustainable agricultural practices. J Agric Food Chem 2003, 51 : 1237-1241.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamines A, E en C: geweldige antioxidanten! Gepubliceerd op 21/09/2016 - 10h21

De vitamines A, E en C hebben antioxidante eigenschappen die onontbeerlijk zijn opdat ons lichaam zich zou kunnen verdedigen tegen de vrije radicalen. Waar vinden we die vitamines , waaruit bestaat hun werking en hoeveel van die vitamines hebben we d...

Hebt u antioxidanten nodig? Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Iedereen weet onderhand wel dat antioxidanten goed zijn voor onze gezondheid en dat we ze best in grote hoeveelheden opnemen. Maar veel verder dan dat reikt onze kennis vaak niet... Tijd dus voor een woordje uitleg.

Meer artikels