Lange tijd werd het verliezen van tanden na een bepaalde leeftijd als normaal beschouwd. Het is nochtans niet het normale gevolg van het ouder worden!
Waarom verliezen mensen hun tanden dan met de jaren en hoe kunnen we ze houden?

Tanden verliezen met het ouder worden is niet normaal!
Onder de oudere bevolking zijn er natuurlijk meer mensen die geen tanden meer hebben. Maar dat aantal wordt almaar kleiner: in 2001 had bijna 16% van de bejaarden geen tanden meer; vandaag is dat nog maar 12%.
Volgens Michel Devriese, voorzitter van de Franstalige tandartsenvereniging, “werd het dertig jaar geleden als normaal beschouwd om bij iemand van vijftig jaar alle tanden werden te trekken en ze te vervangen door een kunstgebit. Als ik vandaag dezelfde ingreep uitvoer bij iemand van 75 jaar, stel ik me de vraag wat er in de tandcontrole fout is gegaan dat het zover kon komen.”
Wat brengt ons gebit in gevaar?
Er zijn drie grote factoren die tot het verlies van onze tanden kunnen leiden. De eerste is natuurlijk een fysiek trauma: een tand die uitvalt na een ongeval, een slag, een valpartij of iets anders. Dat komt niet zo vaak voor. Maar mensen kunnen ook hun tanden verliezen door cariës. Een tand die niet verzorgd wordt, wordt op de duur volledig “verteerd” door cariës. Ook dit soort gevallen komt eerder weinig voor.
Een ander, wel veel voorkomend fenomeen is tandvleesontsteking. Dat is een ontsteking van het steunweefsel van de tand. Dit kan leiden tot afbraak van het kaakbot onder het tandvlees waarin de tanden verankerd zitten. Dat bot is maar 1 cm tot 1,5 cm dik. Bij een verlies van amper een paar millimeter van dat bot kunnen de tanden los komen te zitten, waardoor ze uiteindelijk uitvallen. Het is meteen de belangrijkste reden voor het plaatsen van een volledig kunstgebit. De overblijvende tanden die niet vast genoeg zitten, worden daarbij opgeofferd en moeten plaats maken voor een prothese.
Michel Devriese, www.dentiste.be