Het plaatsen van een knieprothese is een veel voorkomende chirurgische ingreep. met meer dan 3000 operaties per jaar in België.
Hoe verloopt de operatie precies?
Na hoeveel tijd krijgen we een definitief resultaat?
Op die vragen biedt dit artikel antwoord...

Knieprothese
De vervanging van het kniegewricht door een prothese heeft de levenskwaliteit van heel wat patiënten aanzienlijk verbeterd, of het nu gaat om primitieve of secundaire artrose na een trauma, of om ontstekingsziekten zoals polyartritis.
Er zijn drie gevallen waarin een knieprothese noodzakelijk is:
- ernstige functionele hinder;
- vernietiging van het gewricht;
- de leeftijd: in de regel boven de 60 jaar.
Vóór de chirurgische ingreep
Prothesen zijn bijzonder gevoelig voor bacteriën. Vandaar dat tand-, KNO-, long-, huid- en urineweginfecties systematisch moeten worden opgespoord en behandeld vóór de ingreep.
Een aantal onderzoeken en consulten zijn nodig om de algemene toestand te evalueren en de algemene (cardiovasculaire risico's en allergieën) en specifieke risico's (infectie) van de ingreep te doen dalen.
De operatie leidt vaak tot een bloeding die gecompenseerd moet worden. Er kan een autotransfusie (transfusie met bloed van de patiënt zelf) voorgesteld worden, maar die moet dan wel minstens drie weken vóór de ingreep gebeuren. Het is ook mogelijk het bloed van de patiënt tijdens de interventie te recupereren met het oog op een postoperatieve autotransfusie.
Drs. Guy Bellier en Charles Msika, orthopedisch chirurgen en de Société Française de Chirurgie Orthopédique et Traumatologique (SOFCOT - www.sofcot.com.fr).