PUBLICITÉ

Een knieprothese: alles over de operatie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/10/2013 - 12h28
-A +A

Het plaatsen van een knieprothese is een veel voorkomende chirurgische ingreep. met meer dan 3000 operaties per jaar in België.

Hoe verloopt de operatie precies?

Na hoeveel tijd krijgen we een definitief resultaat?

Op die vragen biedt dit artikel antwoord...

PUB

Knieprothese

De vervanging van het kniegewricht door een prothese heeft de levenskwaliteit van heel wat patiënten aanzienlijk verbeterd, of het nu gaat om primitieve of secundaire artrose na een trauma, of om ontstekingsziekten zoals polyartritis.

Er zijn drie gevallen waarin een knieprothese noodzakelijk is:

  • ernstige functionele hinder;
  • vernietiging van het gewricht;
  • de leeftijd: in de regel boven de 60 jaar.

 

Vóór de chirurgische ingreep

Prothesen zijn bijzonder gevoelig voor bacteriën. Vandaar dat tand-, KNO-, long-, huid- en urineweginfecties systematisch moeten worden opgespoord en behandeld vóór de ingreep.

Een aantal onderzoeken en consulten zijn nodig om de algemene toestand te evalueren en de algemene (cardiovasculaire risico's en allergieën) en specifieke risico's (infectie) van de ingreep te doen dalen.

De operatie leidt vaak tot een bloeding die gecompenseerd moet worden. Er kan een autotransfusie (transfusie met bloed van de patiënt zelf) voorgesteld worden, maar die moet dan wel minstens drie weken vóór de ingreep gebeuren. Het is ook mogelijk het bloed van de patiënt tijdens de interventie te recupereren met het oog op een postoperatieve autotransfusie.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 27/01/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/10/2013 - 12h28

Drs. Guy Bellier en Charles Msika, orthopedisch chirurgen en de Société Française de Chirurgie Orthopédique et Traumatologique (SOFCOT - www.sofcot.com.fr).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leven met een heupprothese Gepubliceerd op 23/02/2016 - 15h25

De vervanging van het heupgewricht door een prothese heeft de levenskwaliteit van heel wat patiënten met artrose, ontstekingsreuma of trauma's aanzienlijk verbeterd. Enkele tips om een heupprothese goed te verdragen en risico's en complicaties te ver...

Met een heupprothese kunt u blijven sporten! Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h57

Het aanbrengen van een heupprothese gebeurt steeds meer bij relatief jonge mensen. Het is ook zo dat men tegenwoordig de voordelen goed kent van een regelmatige fysieke activiteit zodat het zonde zou zijn om die activiteit te ontnemen aan iedereen di...

Schouderprothesen: hoe en waarom? Gepubliceerd op 11/10/2017 - 10h28

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaats...

Meer artikels