PUBLICITÉ

Een kat verzorgen is niet altijd een makkelijke klus!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 21/08/2006 - 00h00
-A +A

Druppeltjes in de ogen of oren van een kat aanbrengen of uw huisdier een geneesmiddel laten slikken is vaak een heuse beproeving, zowel voor uzelf als voor uw viervoeter. Maar een geslaagde verzorging kan niet zonder het respecteren van de behandeling die de dierenarts voorschrijft.

PUB

Geneesmiddelen voor uw kat, in welke omstandigheden?

Als uw kat ziek is, moet u soms geneesmiddelen toedienen. In functie van het karakter van de kat en zijn ziekte, zal de dierenarts een behandeling voorschrijven die aangepast is aan de situatie. Maar ook uw gezonde kat kan een geneesmiddel nodig hebben, bijvoorbeeld om wormpjes te bestrijden of om vlooien en teken te voorkomen.

Hoe kunt u uw kat een geneesmiddel doen slikken?

Om uw kat een geneesmiddel te laten slikken, kunt u het tablet bijvoorbeeld verstoppen in zijn lievelingvoedsel (tonijn, pastei, boter…). Maar heel wat fijnproevende katten sporen het geneesmiddel op en weigeren het op te eten. In dat geval moet u overgaan tot dwang. Als uw eerste poging mislukt, dan zullen de volgende pogingen vermoedelijk nog moeizamer verlopen. Uw kat kent inmiddels de smaak van het middel zo goed dat hij er wel eens gaat kwijlen. Om onaangenaamheden zoals beten en krabben te vermijden, neemt u uw huisdier stevig maar zacht op de knieën. Neem met de ene hand zijn kop vast en houd met de andere hand de onderste kant van zijn kaakbeen vast. Leg het tablet zo ver mogelijk in de mond. Sluit de mond en streel de kat over de keel om hem te doen slikken. U kunt u laten helpen door een tweede persoon die verhindert dat de kat zich ontrekt aan uw greep. Als u uw vingers niet in de muil van uw viervoeter durft te brengen dan kunt u gebruik maken van een toestelletje zoals een injectiespuit met een pincet waarin u het geneesmiddel aanbrengt. En verder bestaan een aantal geneesmiddelen in de vorm van siroop die je makkelijker kan doen slikken met behulp van een injectiespuit zonder naald.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 21/08/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De vacht van uw kat: onderhoud en haarballen Geüpdatet op 11/05/2005 - 00h00

Katten staan bekend om hun properheid en hun grondig toilet. Sommige dieren hebben echter verzorging nodig om een mooie en zachte vacht te behouden. Dat geldt des te meer voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen, en tijdens de rui...

FIV: aids bij katten Geüpdatet op 02/07/2013 - 09h40

Net zoals aids bij de mens, bestaat er ook een immunodeficiëntievirus bij katten: FIV (feliene immunodeficiëntie). Hoewel FIV tot dezelfde familie behoort als HIV, is er momenteel geen enkel gegeven dat erop wijst dat het virus kan worden overgedrage...

Katten en grote hitte Geüpdatet op 18/07/2006 - 00h00

Het is zomer! De zon en de warmte zijn er weer. Dat is leuk voor u en uw kat , die zich graag in de zon nestelt om van de heerlijke warmte te genieten. Maar als het kwik tot extreem hoge temperaturen stijgt, wordt de warmte een vijand van de kat !

Meer artikels