PUBLICITÉ

Een jong katje in huis nemen: alle praktische tips

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 21/02/2012 - 09h16
-A +A

Na rijp beraad hebt u beslist om een katje te adopteren. De komende vijftien jaar zal het aan uw zijde leven: Met deze tips neemt u meteen een goede start!

PUB

De lente, het seizoen van de katjes


De lente is de meest geschikte periode voor de adoptie van een katje. In de maanden april en mei worden namelijk de meeste katten geboren. Dat komt omdat de krolsheid bij katten gestimuleerd wordt door het lengen van de dagen en dus door het licht. In februari en maart worden de dagen al langer. In die periode planten ze zich ook voort. De draagtijd bij katten is ongeveer 2 maanden. Dat maakt dat veel kattenjongen in april of mei geboren worden! Als u dit jaar een katje in huis wilt nemen, is dit dus het moment om plannen te maken.

Welke kat kiest u?

De keuze van uw nieuwe troeteldier is belangrijk. Het geslacht van een katje verandert niet veel aan de uitwendige verzorging die het moet krijgen, maar die zorg verschilt wel van het ene ras tot het andere. De meeste kortharige katten van het Europese type vragen geen bijzondere dagelijkse verzorging. Andere katten, zoals Perzische katten, zijn veeleisender. Ze moeten vaak elke dag gekamd worden en ook hun ogen moeten vaak dagelijks gereinigd worden. Hou bij de keuze van uw katje zeker ook rekening met zijn leeftijd. Pasgeboren katjes moeten eerst 10 tot 12 weken bij hun moeder en zussen of broers kunnen blijven. Zo groeien ze goed op en ontwikkelen ze zich optimaal. Bij de adoptie wordt sterk afgeraden om een katje in een dierenzaak te kopen. Vaak is de herkomst ervan niet bekend en zijn ze sociaal onvoldoende opgevoed om goed gezelschap te worden. Het best wendt u zich tot particulieren of een betrouwbare kweker.
Mensen die een kat in huis willen halen, denken meestal automatisch aan pasgeboren katjes. Toch zitten er veel volwassen katten in dierenasiels die dolgraag een adoptiegezin zouden vinden. Als de leeftijd van uw nieuwe kat van geen belang is voor u, kunt u ze ermee helpen!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 21/02/2012 - 09h16
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
obelix

3 dingen nodig voor een jong katje , ok , een eet en drinkbak , een mandje/ doos met dekentjes ,speeltjes om ze bezig te houden ,
en twee kattenbakken met kattenbakkorrels .

STRO !!

--van welke eeuw is dit artikel , zelfs op de boerenbuiten gaat een huiskat al +- 40 - 50 jaar in een kattenbak met korrels vanaf dat ze zelfstandig hun piske en kakske doen , dus heel jong .

de rest v h artikel ,ok zeker de verwijzing dat een jong katje tot rond 12 weken bij de mama poes moet blijven , hier wordt nog veel op gemist , te jong uit het nestje is later dikwijls gedrags problemen ,

obelix

hier boven/onder staat maar een halve reactie van mij ,voor het geheel even op mijn naam drukken , kan je het negatieve en positieve helemaal lezen

PUBLICITÉ
Lees ook
De taal van katten Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Lichaamshoudingen, het afzetten van feromonen, geluiden maken... het zijn enkele van de vele manieren van communiceren van katten. Een correcte interpretatie van deze boodschappen zal voor een goede verstandhouding met uw huisdier zorgen.

Waarom is uw kat agressief? Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

Uw kat krijgt alle aandacht die ze maar nodig heeft en toch bijt en krabt ze u? De eerste stap naar verzoening met uw poes is proberen achter de oorzaak van haar agressiviteit te komen.

Meer artikels