PUBLICITÉ

Een jackrussellterriër: een metgezel die bruist van energie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2014 - 10h42
-A +A

Hoewel genetisch voor de jacht geprogrammeerd, kan een jack russell toch een uitstekende en verstandige gezelschapshond zijn, die zeer gehecht is aan zijn baasje. Het baasje moet dan wel een sportief iemand zijn die er niet voor terugdeinst heel wat uren te investeren om met zijn hond te spelen en te wandelen.

PUB

Het verhaal van een jager...

In 1850 slaagde John Russell, een Engelse dominee en bovendien groot jachtliefhebber, erin een stam foxterriërs te ontwikkelen om vossen uit hun hol te jagen tijdens de jacht. Om hun taak zo goed mogelijk te kunnen vervullen werden deze honden gefokt om gespierd, lenig, verstandig en klein (6 à 7 kilo, schofthoogte van 35 cm) te zijn.

Tegenwoordig bestaan er twee soorten jack russells: de hoog- of normaalbenige Parson jackrussellterriër en de jackrussellterriër, die kortbenig is en een langere rug heeft. Een jackrussellterriër kan gladharig of ruwharig zijn.

In het verleden werd de staart van jack russells gecoupeerd om wonden en ontstekingen te vermijden die eventueel tijdens de jacht in het struikgewas zouden kunnen veroorzaakt worden. Sinds het besluit van een Europese conventie in 1987 door de Europese Raad werd bekrachtigd, is het in heel wat landen, waaronder België, verboden staarten te couperen.

Sportieve hond zoekt sportief baasje

Wie een jack russell in huis wil nemen als gezelschapsdier, moet vooraf goed nadenken!

Deze sportieve jager heeft inderdaad nood aan heel veel beweging. Bij gebrek aan beweging, zal hij zijn gebrek aan activiteit botvieren op alles wat in huis te vinden is. Het baasje van een jack russell moet dus bij voorkeur een huis en een grote tuin hebben of overdag beschikken over voldoende tijd om in de natuur lange en sportieve wandelingen te maken. Een jack russell moet altijd aan de leiband gehouden worden om te vermijden dat hij ontsnapt wanneer hij bijvoorbeeld een spoor of een prooi probeert te volgen. Dit instinctieve gedrag zou verstrooide baasjes wel eens parten kunnen spelen.

Het verzorgen van een jack russell is echter gemakkelijk: hij heeft een zeer dichte vacht met een bijna onbestaande ondervacht. Een jack russell moet alleen in bad wanneer het echt nodig is, zo weinig mogelijk dus. De hond eens goed borstelen is wel nuttig, omdat men daarmee de dode haren verwijdert. Dat is vooral belangrijk bij jack russells met veel witte haren, omdat deze veel gemakkelijker uitvallen dan haren van een andere kleur.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 18/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2014 - 10h42
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een halsband en een leiband voor uw hond Geüpdatet op 13/09/2005 - 00h00

Voor comfortabele en serene dagelijkse wandelingen met uw hond, kiest u voor een hals- en een leiband die bij uw viervoeter past. Of u nu een schoothondje hebt of een reus van een hond, een kalm of een ongedisciplineerd exemplaar, voor elke hond is e...

Spelen, een must voor uw hond! Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Spelen is meer dan alleen maar een vorm van plezier maken en verstrooiing hebben. Al spelend leert uw hond ook zijn plaats in de hiërarchie van het gezin kennen. Het draagt dus op een prettige manier bij tot zijn opvoeding.

Kies een hond die bij u past! Geüpdatet op 29/04/2008 - 00h00

Een hond in huis nemen doe je niet zomaar, het moet goed overwogen worden. Uw nieuwe vriend kan immers 8 tot 20 jaar uw huisgenoot worden! Hieronder vindt u enkele tips die u bij uw keuze kunnen helpen…

Hoe uw huisdier afleiding bezorgen? Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Spelletjes en andere activiteiten dragen bij tot de ontwikkeling van uw huisdier en zij onderhouden bovendien uw onderlinge verstandhouding. Wanneer uw huisdier alleen achterblijft, moet het ook voldoende afleiding hebben zodat het zich niet gaat ver...

Meer artikels