PUBLICITÉ

Een hypoallergene tuin in negen lessen

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 06/08/2015 - 17h11
-A +A

Door ons landschap te veranderen, hebben we een groot aantal allergene plantensoorten ingevoerd en nieuwe allergieën ontwikkeld. Maak in uw eigen tuin niet dezelfde fout: leg een hypoallergene tuin aan.

PUB

Ook planten kunnen vervuilen!

Meestal denken we bij luchtvervuiling aan de vervuiling die door chemische producten wordt veroorzaakt in de industrie. Maar vandaag beseffen we dat er ook zoiets als "groene vervuiling" bestaat. Die wordt veroorzaakt door een te hoge pollenconcentratie in de lucht. Want uit onwetendheid veroorzaakte een overdreven gebruik van bepaalde plantensoorten - zoals cipressen of thuja's - een massale en zelfs toxische stijging van het aantal pollen in de atmosfeer.

Dergelijke ingrepen in het landschap hebben negatieve gevolgen voor de gezondheid van allergielijders.

Tips voor een hypoallergene tuin

  • Geef de voorkeur aan 'Franse tuinen', waarin vormen en afmetingen van doorslaggevend belang zijn en waar veel bloemen bloeien. Bloemenperken en struiken die heel regelmatig worden gesnoeid, geven weinig pollen af.
  • Om dezelfde reden kunt u ook kiezen voor 'Japanse tuinen', waar minerale elementen (rotsen, grind, zand en water) een hoofdrol spelen en die vooral gebruikmaken van planten die op heidegrond groeien (azalea's, rododendrons, camelia's, bepaalde esdoorns...), mossoorten, varens en bamboe.
  • Geef de voorkeur aan mossen en varens: in tegenstelling tot gras veroorzaken ze geen allergische reacties.
  • Leg vijvers aan met drijvende planten (kapucijnen, waterlelies, lotusbloemen, fonteinkruid, wateraloë, waterranonkel...) en oeverplanten (riet, wolfsmelk, irissen...).
  • Plant verschillende soorten met dubbele bloemen. Door allerlei ingrepen hebben ze geen meeldraden meer en produceren ze geen pollen.
  • Geef de voorkeur aan kruiden uit de moestuin: salie, basilicum, bieslook, venkel, munt, peterselie, tijm, dille...
  • Gebruik vooral de volgende bloemen: chrysanten, ereprijs, clematis, geraniums, acanthus...
  • Verkies windbloemen, die weinig allergeen zijn omdat hun pollen via insecten worden verspreid: peuldragers (brem, robinia, acacia's, bonenbomen...) en helmkruidachtigen (ratelaar, vingerhoedskruid, leeuwenbek).
  • En ten slotte moet u het gras regelmatig maaien: twee keer per week op een hoogte van 2 tot 2,5 cm. Het is sterk aanbevolen het gras 's morgens tijdens de dauw te maaien, wanneer de pollen nog aan het natte gras kleven. Vermijd roterende grasmaaiers (schroef die onderaan wordt geplaatst en snel draait), want die verspreiden de pollen in de lucht. Kies voor handmaaiers met schroefbladen en zeer scherpe messen. Ze zijn uitgerust met een rol die het gras afplat, waardoor de pollen niet in de atmosfeer komen.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 03/05/2005 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 06/08/2015 - 17h11

'Le guide des allergies aux pollens' ("De gids voor pollenallergie"), dr. Pierrick Hordé, uitgeverij Flammarion.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pollenallergie, maar welke pollen? Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h20

Duizenden Belgen hebben een groot deel van het jaar last van allergische rinitis . Deze erg hinderlijke aandoening wordt onder meer veroorzaakt door een allergie voor pollen of stuifmeel . Maar welke planten lokken deze allergieën precies uit? En hoe...

De tuin: een mooi gazon zonder pesticiden Gepubliceerd op 02/09/2014 - 11h07

Een tuin en een gazon onderhouden zonder gevaarlijke chemische producten te gebruiken, het kán! Er bestaan biologische producten en technieken die milieuvriendelijk zijn en die u en uw kinderen niet blootstellen aan giftige stoffen. Hoe bestrijdt u o...

Meer artikels