PUBLICITÉ

Een helm voor skiërs en snowboarders

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 21/01/2003 - 00h00
-A +A

Schedeltraumata vormen slechts een klein percentage van de verwondingen die skiërs en snowboarders kunnen oplopen, maar zijn de belangrijkste doodsoorzaak en oorzaak van invaliditeit bij de beoefenaars van die sporten.

PUB
Overzicht

Het dragen van een helm blijkt absoluut noodzakelijk te zijn en dat geldt vooral voor snowboarders, die driemaal meer risico lopen op een stoot tegen het hoofd.Een schedeltrauma kan gepaard gaan met letsels van de schedel (botletsels) en/of de hersenen met als gevolg een hersenschudding (hetgeen leidt tot een kortstondig coma dat na enkele minuten of dagen opklaart) of een hersenbloeding (of hematoom). Deze letsels veroorzaken bewustzijnsverlies, gedragsstoornissen en motorische afwijkingen, die min of meer kunnen worden behandeld.Traumatische hersenletsels zijn het rechtstreeks gevolg van de schok. Volgens Dr. Stewart Levy van het Central Hospital of Saint-Antony in Denver kunnen de frequentie en de ernst van dergelijke traumata op de skipistes verminderen door het dragen van een helm.Dit blijkt uit de gegevens die werden verzameld in een centrum voor traumatologie in Colorado en die betrekking hebben op de hoofdletsels die tussen 1982 en 1998 op skipistes werden opgelopen. Bijna 30% van de 1.214 skiërs en snowboarders die in het centrum waren opgenomen, vertoonde een schedeltrauma. In 47% van de gevallen was het trauma te wijten aan een botsing tegen een boom of een ander obstakel en in 40% van de gevallen aan een val. De overige gevallen werden veroorzaakt door een botsing tussen skiërs of snowboarders. Een botsing met een boom is het ernstigst en kan zelfs fataal aflopen.De enige patiënt die een helm droeg, werd niet in het ziekenhuis opgenomen. Na behandeling voor een lichte hersenschudding herstelde hij snel en volledig.

Risicogroepen

Mannen lopen tweemaal meer risico op schedeltraumata dan vrouwen. Het risico is driemaal hoger bij jongeren van minder dan 35 jaar. Mannen en jongeren nemen over het algemeen meer risico's op de piste, maar de zwaarste verwondingen worden vaker gezien bij bejaarden. Hoofdletsels komen driemaal vaker voor bij snowboarders dan bij skiërs, ongeacht het geslacht en de leeftijd.Sinds de eerste sensibiliseringscampagne wordt in Frankrijk alsmaar meer een helm gedragen. In het seizoen 2001 droeg meer dan 60% van de jongeren van minder dan 11 jaar een helm. De Association Médecins de Montagne pleit voor het dragen van een helm, vooral bij kinderen, die vaak het slachtoffer zijn van hoofdletsels dan volwassenen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 21/01/2003 - 00h00 Levy A. Stewart, et al. A. An analysis of head injuries among skiers and snowboarders, The Journal of Trauma: Injury, Infection and Critical Care, 53 (4): 695-704, oktober 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wintersporten: special over snowboarden Gepubliceerd op 18/02/2013 - 09h46

Snowboarden is vooral erg in bij jongeren. Het is vaak hun eerste kennismaking met de wintersporten . Snowboarden houdt risico’s in, zowel voor gevorderden als voor beginnelingen, voor jong en oud. Wat zijn die risico’s van het snowboarden en hoe kun...

Skiën: veiligheid eerst Gepubliceerd op 03/02/2016 - 11h57

Als je in je skioord aankomt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de piste op. Enkele eenvoudige, maar cruciale voorzorgsmaatregelen kunnen je nochtans veel leed besparen. Laat om te beginnen uw skibindingen correct afstellen door een specialist. Zorg...

Een helm: geen overbodige luxe! Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

"Als je het hoofd van een intellectueel afsnijdt, sterft hij", zo schrijft de Franse satyrische auteur Francois Cavanna treffend. En een wielrenner die op zijn hoofd valt, wat riskeert die zoal?

Meer artikels