PUBLICITÉ

Een heelkundige robot achtervolgt James Bond

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 17/12/2002 - 00h00
-A +A

De vedette in één van de eerste scènes van de allerlaatste James Bond-film heet DaVinci. Naast zijn cinematografische activiteiten steekt die beroemde heelkundige robot ook de geneeskunde een handje toe.

PUB

DaVinci (de robot) kan in een recordtijd minutieuze operaties uitvoeren, met name hartchirurgie. Een heel mooie carrière!

Van droom tot werkelijkheid

De eerste minuten van de laatste James Bond-film, als James Bond door zijn vijanden wordt gevangen, zien we de drie armen van DaVinci boven het lichaam van agent 007 zwaaien. Voor één keer is de catalogus van technologische nieuwigheden die in de James Bond-film worden gebruikt, geïnspireerd op de werkelijkheid.De heelkundige robot wordt momenteel wereldwijd in 38 ziekenhuisdiensten gebruikt. In Frankrijk wordt een dergelijke robot gebruikt door het CHU Brabois in Nancy, Prof. Daniel Loisance van het Hôpital Hanri-Mondor de Créteil en Prof. Carpentier van het Europese Ziekenhuis Georges Pompidou in Parijs.

DaVinci verricht openhartchirurgie met gesloten borstkas

DaVinci kan delicatie hartafwijkingen herstellen met een open hart en gesloten borstkas. Maar DaVinci kan ook worden ingezet bij tal van urologische en gynaecologische operaties.Op een Amerikaans symposium voor cardiologie hebben sommige sprekers de krachttoeren van de robot in de verf gezet. Vijftien hartpatiënten werden met succes met DaVinci geopereerd (voor een atriumseptumdefect, een abnormale verbinding tussen de twee voorkamers) en konden hun activiteiten sneller hervatten dan de patiënten die op de klassieke manier werden behandeld.DaVinci werkt als volgt: de vier robotarmen worden via 4 incisies in de borstkas met een diameter van 8 tot 15 mm lang gebracht. De armen worden dan bewogen door een chirurg, die op een videoconsole werkt.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 17/12/2002 - 00h00 American Heart Association 75th Session, Chicago, USA, Abstract 117858, voorgesteld op 19 november 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Interview: kanker uit de schaduw halen Geüpdatet op 09/12/2003 - 00h00

Kanker overwinnen, vereist niet alleen wetenschappelijk onderzoek, maar ook een mentaliteitsverandering. Kanker jaagt de mensen angst aan, en die angst wordt gevoed door het onbevattelijke en door uitsluiting. Om kanker uit de schaduw te halen, legt...

Lachen is goed voor de slagaders! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. "Lachen is gezond", is dus geen holle frase!

Meer artikels