PUBLICITÉ

Een hart zonder hartslag

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 30/01/2007 - 00h00
-A +A

Een 65-jarige man uit Québec met een ernstige vorm van hartinsufficiëntie verkeert nu in uitstekende conditie. Niet omdat hij een harttransplantatie kreeg, maar wel een mechanisch hart. Het pompje dat op batterijen werkt, zorgt voor een continue bloedstroom. Het gaat dus om een kunsthart zonder hartslag.

PUB

Een stil hart

Op 23 november jongstleden, hebben artsen van het universitair ziekenhuis McGill (CUSM) een Heartmate II getransplanteerd, het kleinste mechanisch hart ooit.
Het 'hart' werkt op batterijen en heeft een levensduur van tien jaar. Het apparaatje pompt het bloed op een continue manier, net zoals een 'normaal' hart, waardoor de patiënt geen polsslag heeft. De heer Langevin, de patiënt bij wie het pompje werd ingeplant, heeft dus geen hartslag, zijn bloedstroom is continu, maar geluidloos!

Een alternatief voor harttransplantaties

De patiënt in kwestie had hartinsufficiëntie sinds hij in juli van hetzelfde jaar een hartaanval kreeg. Hij bevond zich in een terminale fase en om verschillende redenen kwam hij niet in aanmerking voor een harttransplantatie. Het inplanten van het mechanisch hart bleek het beste alternatief te zijn om de patiënt in leven te houden.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 30/01/2007 - 00h00 Perscommuniqué van het universitair ziekenhuis McGill (CUSM) van 13 december 2006, www.cusm.ca.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn de symptomen van boezemfibrilleren? Geüpdatet op 22/04/2013 - 10h23

Hebt u last van hartkloppingen, een versnelde hartslag, onregelmatige samentrekkingen of ademnood? Misschien lijdt u wel aan boezemfibrilleren? Boezemfibrilleren, ook wel voorkamerfibrillatie genoemd, is de meest voorkomende hartritmestoornis . Maar...

Transplantatiepatiënten moeten aan sport doen Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Volgens sommige specialisten zal over tien jaar de helft van alle operaties een vervanging van een ziek orgaan zijn. Transplantaties zullen dus dagelijkse kost zijn, en de straten zullen vol lopen met transplantatiepatiënten!

Meer artikels