PUBLICITÉ

Een hart na een infarct herstellen: het mirakel van de stamcellen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00
-A +A

De injectie van volwassen stamcellen in het hart van een patiënt met hartinsufficiëntie zou hem weer het hart van een jonge man kunnen geven. Celtherapie opent de poort naar de geneeskunde van de 21ste eeuw.

PUB

Een myocardinfarct wordt veroorzaakt door een verstopping van één of meer slagaders die het hart van zuurstofrijk bloed voorzien (de kransslagaders of coronaire arteriën). Het gedeelte van de hartspier dat niet meer wordt bevloeid, krijgt geen zuurstof meer en sterft af zodat het niet meer kan samentrekken. Patiënten die een myocardinfarct overleven, verliezen toch een gedeelte van de "pompwerking" van het hart. Men spreekt dan van "hartinsufficiëntie".Vaak wordt coronaire-bypasschirurgie uitgevoerd. Daarbij wordt de verstopte coronaire arterie overbrugd om de bloedtoevoer in het aangetaste gebied zo snel mogelijk te herstellen. Nu worden nieuwe methoden uitgewerkt en men droomt al hardop van herstel van de hartspier "ter plaatse". Dat mirakel is mogelijk geworden dankzij de injectie van stamcellen.

Mirakelcellen

Stamcellen komen voor in het embryo, maar ook op andere plaatsen bij volwassenen: onder de huid, in de lever, het beenmerg, enz.De meeste cellen van volwassen weefsels zijn gespecialiseerd en kunnen zich onvoldoende vermenigvuldigen om beschadigd weefsel te hernieuwen. Stamcellen daarentegen kunnen zich snel vermenigvuldigen en verschillende soorten weefsels vormen. Na injectie in een orgaan zoals het hart kunnen ze de beschadigde zone koloniseren en er de vorm en de functie van de naburige cellen, in dit geval hartcellen, aannemen.

Hoe gebeurt dat?

De techniek werd het eerst uitgetest bij dieren en daarna aangepast aan de mens. Nu is een fase I-studie in uitvoering. De dienst van Prof. Philippe Menasché van het Hôpital Bichat in Parijs heeft een autotransplantatie van myoblasten uitgevoerd bij 10 patiënten met hartinsufficiëntie ten gevolge van een myocardinfarct. De artsen namen een stukje bilspier bij de patiënt weg. Die cellen, myoblasten, werden dan "in vitro" gekweekt opdat ze zich zouden vermenigvuldigen tot een voldoende groot aantal (800 tot 900 miljoen). Daarna werden ze geïnjecteerd in het beschadigde gedeelte van het hart van dezelfde patiënt (autologe transplantatie). De cellen zijn afkomstig van de patiënt zelf; er zal dus geen afstoting plaatsvinden. De artsen hebben reeds kunnen vaststellen dat de getransplanteerde myoblasten goed samentrekken met de rest van de spier. Nu moet nog worden nagegaan of ze de hartcontracties efficiënt verbeteren. Om dat te onderzoeken, zal begin dit jaar een fase II-studie starten bij een 100-tal patiënten.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00 Myoblast transplantation for heart failure. Menasche P, Hagege AA, Scorsin M, Pouzet B, Desnos M, Duboc D, Schwartz K, Vilquin JT, Marolleau JP. Lancet. 2001 Jan 27;357(9252):279-80. Autologous skeletal myoblast transplantation for cardiac insufficiency. First clinical case Menasche P, Hagege A, Scorsin M, Pouzet B, Desnos M, Duboc D, Schwartz K, Vilquin JT, Marolleau JP. Arch Mal Coeur Vaiss. 2001 Mar;94(3):180-2. French.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Parkinson: nieuwe hoop dankzij stamcellen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Bij de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die de bewegingen controleren, aangetast, wat leidt tot motorische stoornissen. De transplantatie van stamcellen opent nieuwe mogelijkheden voor deze patiënten. De cellen worden afgenomen bij een park...

Embryonale cellen tegen de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het debat over het gebruik van bij embryo's afgenomen cellen is nog volop aan de gang, maar de eerste proeven zijn bemoedigend. De transplantatie van embryonale stamcellen in de hersenen van dieren met de ziekte van Parkinson blijkt goede resultaten...

Cellen om alles te doen Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Embryonale cellen zijn erg in trek voor hun vele eigenschappen. Die eigenschappen werden nu echter ook ontdekt in volwassen cellen. Volwassen cellen geëxtraheerd uit beenmerg kunnen zich delen (mitose) en zich dan differentiëren tot allerlei soorten...

Meer artikels