PUBLICITÉ

Een GPS voor de hersenen!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/07/2005 - 00h00
-A +A

De afdeling neurochirurgie van de Kliniek Sint-Jan in Brussel heeft onlangs één van haar nieuwe operatiekamers uitgerust met een hypermodern neuronavigatietoestel, het Stealth Station TRIA plus, een soort GPS voor de hersenen.

PUB

Dankzij neuronavigatie kan de chirurg in de hersenen van de patiënt "kijken" en zijn chirurgische instrumenten richten. Op die manier kan hij bijzonder precies opereren. Het nieuwe neuronavigatietoestel bestaat uit drie modules: een werkstation met een tastscherm waarop de 3D-beelden van de hersenen tijdens de ingreep te zien zijn, een camera met infraroodsensoren en chirurgische instrumenten die met de infrarooddetector te zien zijn.

Drie belangrijke fasen

Neuronavigatie verloopt in drie fasen:

  • visualisatie of driedimensionale reconstructie van de operatiezone met behulp van geavanceerde software.
  • preoperatieve simulatie, waarbij de chirurg de contouren van het letsel zoekt en de hersenzones lokaliseert die moeten worden gespaard. Op die manier kan hij de operatie simuleren en de beste operatietechniek bepalen. Daardoor wordt de operatie veiliger en duurt ze minder lang.
  • real time guidance. Gedurende de hele ingreep zal de neurochirurg zich door het neuronavigatiesysteem laten leiden. Zo kan hij precies zien waar de chirurgische instrumenten zich bevinden op het 3D-model. Het uiteinde en de as van de chirurgische instrumenten staan via infraroodstralen in verbinding met het neuronavigatiesysteem. Op die manier kan de chirurg in real time de voortgang van de instrumenten in de hersenen van de patiënt volgen.

Voordelen

Dankzij die techniek hoeft de schedel van de patiënt niet meer volledig te worden geschoren, kan de insnijding of de opening van de schedel tot het minimum worden beperkt, kan de chirurg preciezer opereren en is de ingreep zo weinig mogelijk invasief. Daardoor duurt de operatie minder lang en mag de patiënt ook sneller naar huis. Dankzij preoperatieve simulatie en peroperatieve begeleiding kunnen nu letsels worden geopereerd die vroeger niet of alleen met een hoog risico konden worden behandeld. En doordat het letsel en de nabijgelegen risicostructuren in beeld kunnen worden gebracht, vermindert ook de mortaliteit van de ingreep.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/07/2005 - 00h00 Persbericht 'De neurochirurgie van Sint-Jan wordt uitgerust met het nec plus ultra op het gebied van neuronavigatie', Belga, 22 juni 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hersenen en hersentumoren: achterhaalde opvattingen Geüpdatet op 08/02/2016 - 09h23

De hersenen opereren zonder de patiënt in een diepe slaap te brengen, of een hersentumor verwijderen in de zone van het spraakvermogen zonder dat de patiënt de spraak verliest... Het is mogelijk en fascinerend. Prof. Hugues Duffau, een Frans neurochi...

Hersenpingpong: nieuwe hoop voor paraplegiepatiënten Geüpdatet op 14/09/2004 - 00h00

Een team neurowetenschappers heeft een computerspel ontwikkeld dat gebaseerd is op tafeltennis. Specifiek voor dit spel is dat het uitsluitend gebaseerd is op mentale kracht. Ze hopen dat paraplegiepatiënten dankzij deze technologie ooit bijvoorbeeld...

Een hersenstimulator voor Parkinsonpatiënten Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Deze techniek doet bijna alle symptomen van de ziekte van Parkinson verdwijnen. Daarbij wordt in de hersenen van de patiënt een reeks elektroden ingeplant die verbonden worden met een elektriciteitsgenerator, net als bij een hartstimulator (pacemaker...

Meer artikels