PUBLICITÉ

Een goede nachtrust beschermt ons tegen ziektes

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2017 - 17h08
-A +A

U wist het misschien al wel: goed slapen is belangrijk voor onze gezondheid, meer bepaald voor ons immuunsysteem. De reden is intussen ook bekend: bij slaapgebrek gaan bepaalde genen die een rol spelen in het immuunsysteem anders werken.

PUB

Slaaptekort tast ons immuunsysteem aan

Het immuunsysteem is het geheel van onze verdedigingsmechanismen, al de tools dus waarmee we weerstand bieden aan de virussen en bacteriën waarmee we in contact komen. Bij een tekort aan slaap gaat dat immuunsysteem dan ook minder goed werken. Zo is aangetoond dat iemand die te weinig slaapt en aan het verkoudheidsvirus wordt blootgesteld makkelijker ziek wordt dan iemand die voldoende uren slaapt.

Dankzij een studie rond tweelingen kunnen we het mechanisme achter die fysieke verzwakking nu ook beter begrijpen.

 

Een genenkwestie

De studie deed een vergelijkend onderzoek naar tweelingen - mensen dus met precies hetzelfde erfelijke materiaal - waarvan de ene slaap te kort had en de andere niet. De conclusie luidde dat het om de genen draait. Slaaptekort zou namelijk de activiteit van de genen die instaan voor onze immuunrespons verstoren. De onderzoekers stelden vast dat nog andere belangrijke mechanismen door het slaaptekort worden aangetast, met name het metabolisme en het hart- en vaatstelsel, maar ook ontstekingen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2017 - 17h08
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Minder slapen maakt je dik Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Een tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt, heeft doorgaans vaker een groter BMI. De verklaring ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in de hormonale spiegel als gevolg van het slaaptekort.

Slaaptekort: tips om beter te slapen Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h45

Het is slecht gesteld met onze slaap . Een op de drie mensen verklaart last te hebben van slaapstoornissen en dat minstens drie keer per week. Dat is een alarmerende vaststelling, want slaaptekort heeft een directe impact op onze gezondheid (moeheid,...

Slapen of zwaarder worden Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Slaap is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de hersenen, maar ook voor de rest van ons lichaam. Het wordt steeds duidelijker dat er een link bestaat tussen een gebrek aan slaap en zwaarlijvigheid, diabetes en cardiovasculaire ziekten. Goed...

Meer artikels