PUBLICITÉ

Een goede basis voor een goed gebit

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00
-A +A

Een gezond gebit draagt bij tot een goede algemene gezondheid. Er moet van bij de geboorte aan gewerkt worden, en het moet elke dag onderhouden worden, dankzij een goede voedselhygiëne en grondig poetsen. Ook een regelmatig tandartsbezoek is een must. Ziehier een overzicht van de verschillende tandontwikkelingsfasen per leeftijdsgroep.

PUB

Vanaf de geboorte

Vul de zuigflessen van uw baby buiten de maaltijden alleen met zuiver water. Gesuikerd water en andere zoete dranken bevorderen tandbederf. Bij de eerste tandgroei smeren de ouders de fopspeen vóór het slapengaan vaak in met een gesuikerde balsem. Dat mag echter geen vaste gewoonte worden, zo niet dreigt de baby een uitgesproken voorkeur te krijgen voor suiker, wat - opnieuw - de kans op cariës verhoogt. Proeft u zijn eten voor, voed hem dan nadien niet met dezelfde lepel, want u dreigt hem uw eigen cariogene bacteriën door te geven.

Tussen 4 en 12 maanden

De eerste tandjes breken door. Voor een tandenborstel is het nog te vroeg, maar u moet wel de tandjes van uw baby reinigen met een gewoon nat kompres.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00 Congres van de Association dentaire française, Parijs, 26-29 november 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het abc van het tandenpoetsen bij kinderen Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Dat tandenpoetsen een absolute noodzaak is, daarvan is zeker iedereen overtuigd. Dat onze kinderen zich zo snel mogelijk met tandenpoetsen vertrouwd moeten maken, zal ook wel iedereen weten. Maar hoe moet dat gebeuren, op welke leeftijd en waarmee? D...

Mooie melktanden = mooie definitieve tanden! Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, moeten kinderen veel zorg dragen voor hun melktanden. Die vallen weliswaar uit, maar hun gezondheid is bepalend voor die van de latere definitieve tanden. Uitleg en preventietips…

Meer artikels