PUBLICITÉ

Een glas bier beter voor vrouwen?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 09/10/2007 - 00h00
-A +A

Volgens Spaanse onderzoekers zou een gematigd bierverbruik een positief effect hebben op het immuunsysteem. En het effect zou meer uitgesproken zijn bij vrouwen... Diverse epidemiologische studies lijken erop te wijzen dat een gematigd alcoholgebruik leidt tot een verlaging van het sterftecijfer.

PUB

Er zijn over dit onderwerp nog maar weinig studies verricht bij de mens (ondanks de vele vrijwilligers!), en dus zijn ook de mechanismen nog niet helemaal duidelijk. Er bestaan met andere woorden nog altijd verschillende grijze zones rond het pintje, ongeacht of het blond of bruin is.

1 tot 2 pintjes

Om die leemte op te vullen heeft een groep Spaanse onderzoekers het effect van een gematigd biergebruik op de immuunfunctie van gezonde volwassenen onderzocht. Na een periode van onthouding van 30 dagen hebben 57 vrijwilligers gedurende 30 dagen een gematigde hoeveelheid bier verbruikt (33 cl/dag voor de vrouwen en 66 cl/dag voor de mannen).
De wetenschappers hebben meerdere biologische parameters met betrekking tot het immuunsysteem (lymfocyten, cytokines, immunoglobulines...) bekeken, aan het einde van de periode van onthouding en aan het eind van de testperiode. Tegelijk zijn er ook allergietests gedaan.
Uit de studie blijkt dat de consumptie van bier(en) de productie van een hele reeks immuuncellen verhoogt, zonder dat zich een allergisch terrein ontwikkeld. Het immunomodulerende effect is bij de vrouwen zelfs sterker dan bij de mannen, als het om een laag verbruik gaat.

Overdaad, hoe klein ook, schaadt

Om daarom te zeggen dat vrouwen meer voordeel halen uit een hoger verbruik van bier gaat natuurlijk niet op! Een in een andere context uitgevoerde Amerikaanse studie wijst nog maar eens op de gevaren van een te hoog verbruik van alcoholische dranken, ongeacht welke soort.
Het onderzoek volgde 70.000 vrouwen gedurende 7 jaar. Uit de resultaten blijkt dat wijn (rode of witte), maar ook bier of sterke drank het risico op borstkanker vergroot. De studie werd vorige week voorgesteld op de 14e editie van de European Cancer Conference in Barcelona. De onderzoekers stelden erin vast dat de vrouwen die 1 tot 2 glazen alcohol drinken 10 % meer risico op borstkanker lopen dan de vrouwen die minder dan één glas per dag drinken.
Dat extra risico steeg zelfs naar 30 % bij de vrouwen die meer dan 3 glazen per dag dronken. De situatie is vergelijkbaar met het risico van rokers die meer dan één pakje sigaretten per dag roken! De immunomodulerende effecten van bier moeten dus zeker gerelativeerd worden. Het werkt alleen bij een zeer gematigd verbruik!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 09/10/2007 - 00h00 Romeo J et al. Changes in the Immune System after Moderate Beer Consumption. Annals of Nutrition and Metabolism 2007;51:359-366.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bier: een boosdoener bij jicht! Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h32

Alcohol drinken, verhoogt de kans op jicht, een ontsteking van de gewrichten die bijzonder vaak voorkomt bij mannen. Niet alle alcoholische dranken houden echter hetzelfde risico in. Bier blijkt het gevaarlijkst!

Meer artikels