PUBLICITÉ

Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 15/10/2001 - 00h00
-A +A

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punten, meer dan één glas alcohol per dag verhoogt de kans op borstkanker met 10%!

PUB

Cirrose

Het rapport over de effecten van alcohol op de gezondheid bevestigt dat vrouwen gevoelig zijn voor alcohol.

  • Alcohol is beslist toxisch voor mannen (7% mortaliteit versus 2% bij vrouwen), maar vrouwen worden sneller en zwaarder aangetast door bepaalde aandoeningen, met name cirrose: vrouwen krijgen reeds na 10 jaar drinken cirrose, mannen pas na 15 jaar.
  • Als mannen 50 g alcohol per dag drinken (5 glazen), stijgt het risico op cirrose met een factor 3 tot 4; bij vrouwen is dat reeds vanaf 30 g per dag.
  • Zwaarlijvige of ondervoede mensen lopen een hoger risico.
In België zijn er 300.000 tot 500.000 probleemdrinkers, d.w.z. 3 tot 5% van de bevolking.Volgens een studie van de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) is een kwart van de mortaliteit bij mannen van 15 tot 29 jaar te wijten aan alcohol.

Kanker

Alcohol tast de mond, de keel, de slokdarm en de larynx aan en verhoogt het risico op kanker met een factor 2 tot 6, afhankelijk van de hoeveelheid alcohol. De combinatie alcohol en roken verhoogt het risico op slokdarmkanker met een factor 44.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 15/10/2001 - 00h00 Alcool - Effets sur la santé, INSERM, Expertise Collective, september 2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De waarheid over alcohol Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Rond alcohol bestaan heel wat misvattingen en fabeltjes, iedereen gelooft zo een beetje wat hem het beste uitkomt... We schenken klare wijn. Hieronder vindt u de antwoorden op vijf vragen, met als centrale vraag: wat is nu de aanbevolen hoeveelheid a...

Is alcohol kankerverwekkend? Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

Deze vraag is verrassend en toch dringt ze zich steeds vaker op. Lang werd aangenomen dat alcohol enkel in combinatie met roken kankerverwekkend was. Een lage dosis alcohol zou zelfs als beschermend kunnen worden beschouwd. Hoe zit het nu?

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Meer artikels