PUBLICITÉ

Een gezonde vagina móét zuur zijn

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/10/2014 - 16h13
-A +A

De vagina is zuur, veel zuurder dan de rest van het lichaam. De pH bedraagt ongeveer 4,5.

De zuurheid dient om de vagina te beschermen tegen microben en om de bacteriële flora gezond te houden. Omdat de vagina een holte is met een opening naar buiten, is het een perfecte plek voor microben, ook al omdat het er warm en vochtig is.

Maar omdat de vagina zichzelf doeltreffend beschermt, is dat niet het geval.

PUB

Waar komt de beschermende zuurheid van de vagina vandaan?

In de vagina leven lactobacillen, de Döderlein-bacillen, bacteriën die een suiker van de cellen van de vagina omzetten in melkzuur. Dat is een van de bronnen van de zuurheid.
Bovendien bevat het slijmvlies van de vaginale cellen chloorwaterstofzuur, dat eveneens bijdraagt tot de hoge zuurgraad van de vagina.

Wat is het nut van de zuurte van de vagina?

De zuurheid houdt de kiemen op afstand, kiemen die het zure milieu niet verdragen. Ze voelen zich niet thuis in de vagina en daarom gaan ze er zich er ook niet ontwikkelen.
Bovendien voegt het chloorwaterstofzuur van de vaginale cellen zich bij het waterstofperoxide, een ontsmettingsmiddel dat aangemaakt wordt door de lactobacillen. Samen vormen ze een product dat toxisch is voor microben die seksueel overdraagbaar zijn. Zo vallen ze de kiemen aan die onder meer gonorroe en aids veroorzaken. Het risico op overdracht van soa's ligt dus lager als de vagina in een goede inwendige gezondheid verkeert.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 20/05/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/10/2014 - 16h13

Naar een mededeling van dr. JM Bohbot, voor de IPRAD-laboratoria.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omtrent intieme hygiëne Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Heel wat vrouwen denken dat een onprettig ruikende vagina het gevolg is van een gebrek aan hygiëne. Vaak weten vrouwen ook niet dat het overmatig wassen van de vagina de problemen alleen maar groter maakt.

Vaginitis: hoe voorkomen? Geüpdatet op 26/04/2005 - 00h00

Vaginitis bestaat in diverse vormen. Daarom is het ook zo belangrijk een arts te raadplegen vóór u het gaat behandelen. De meest voorkomende infecties worden veroorzaakt door een bacterie of een schimmel. Middels enkele voorzorgen kan het optreden of...

Meer artikels