PUBLICITÉ

Een gezelschapsdier verliezen: niet te onderschatten!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/06/2015 - 10h17
-A +A

Honden en katten, maar ook alle andere huisdieren - van parkieten tot paarden - verrijken het leven van de mensen die ze houden. Maar de levensverwachting van al deze dieren is veel korter dan de onze. Als we zo’n gezelschapsdier in huis halen, weten we dus al op voorhand dat we ze heel waarschijnlijk zullen moeten afstaan. Maar ondanks dat besef is het afscheid soms zwaar en kunnen mensen het verlies soms moeilijk aanvaarden…

PUB

Een huisdier dat sterft: vaak een groot verlies

Bij 85% van de mensen die een huisdier houden, maakt het dier in kwestie deel uit van het gezin. Huisdieren zijn partners in uw sociale leven en groeien gewoon op tussen de andere leden van het gezin. Ze hebben ook, en dat is nu ook bewezen, een positieve invloed op de gezondheid van de mensen die ervoor zorgen.

Het hoeft dus niet te verbazen dat zo’n dier verliezen heel zwaar kan zijn als het na een jarenlang gemeenschappelijk leven plots wegvalt. Uit studies blijkt dat 20% tot 30% van de eigenaars van gezelschapsdieren soms ernstige rouwsymptomen ontwikkelen  bij de dood van hun viervoeter of andere huisgezel. Hevige reacties met posttraumatische stress of pathologische rouw die zware gevolgen heeft voor het leven van de eigenaar komen minder voor, maar ze bestaan wel. Zo’n 5 tot 12% van de baasjes van huisdieren raakt door het verlies op pathologische wijze ontwricht.

Wie loopt gevaar als zijn gezelschapsdier sterft?

Sommige mensen zullen na het verlies van hun huisdier eerder een heel zware periode doormaken dan andere. Alles hangt af van de situatie. Mensen die een heel hechte band met hun gezelschapsdier hebben, zullen natuurlijk meer afzien van de scheiding. Ook bejaarden lopen meer risico: gezelschapsdieren zijn heel belangrijk voor het welzijn van oudere mensen. Maar ook het idee dat het overleden huisdier allicht het laatste is, is moeilijk om te dragen en komt nog bovenop de pijn van het verlies. Uit onderzoek blijkt ook dat het verdriet en de rouw om een overleden huisdier nog groter zijn als het baasje het dier heeft moeten laten inslapen. Ook de steun die de rouwende al dan niet kan krijgen en de houding van de omgeving bij het verlies van een gezelschapsdier kunnen een rol spelen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/06/2015 - 10h17

Martine Golay Ramel, « Accompagner son animal vieillissant », éd. Jouvence.
Fernandez-Mehler, P. et al., Veterinary Record 2013;172:555 doi:10.1136/vr.101154
Adams, CL et al., J Am Vet Med Assoc. 2000 Nov 1;217(9):1303-9.
Adrian, JAL et al., Bulletin of the Menninger Clinic: Vol. 73, September, pp. 176-187.
doi: 10.1521/bumc.2009.73.3.176

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die vaak dodelijk is en die overgedragen wordt via speeksel van een besmet dier. Door uw hond of kat te laten vaccineren, kunt u hem of haar beschermen tegen hondsdolheid.

Katten: slaapgrage dromers Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Katten zijn onvoorwaardelijke siëstafanaten: als ze niet jagen of zich niet wassen, tukken ze! Bovendien zijn het de dieren met de meeste paradoxale slaap, waarin ze ongetwijfeld dromen, jagen, spelen en knuffelen met hun baasje!

Baby's, honden en katten Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Wanneer kersverse moeders ontslagen worden uit de kraamkliniek en terugkeren naar huis, rijzen er vaak heel wat vragen en zelfs problemen. Hebt u een huisdier, dan vraagt u zich ongetwijfeld af hoe uw hond of uw kat zal reageren op de nieuwkomer.

Meer artikels