PUBLICITÉ

Een geïnformeerde patiënt voelt zich beter

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/01/2005 - 00h00
-A +A

Uit een Europese en Amerikaanse studie bij chronische patiënten blijkt dat, als patiënten correct en voldoende geïnformeerd worden over hun gezondheidstoestand, dit hun gezondheid ten goede komt.

PUB

Deze studie werd uitgevoerd tussen juni en september 2004, om na te gaan in welke mate chronische patiënten (astma, type 2-diabetes en hartziekten) geïnformeerd worden over hun ziekte. De steekproef bestond uit 4.500 patiënten uit de Verenigde Staten en acht Europese landen (Duitsland, Spanje, Finland, Frankrijk, Italië, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden). De conclusies wijzen uit dat, als de patiënten medische informatie krijgen die hun een betere kijk geeft op hun gezondheidstoestand, bijna twee derde proactief hun gedrag eraan aanpast. Meer dan driekwart van deze proactieve patiënten stelde een positieve impact vast op hun gezondheid.

De onderzoekers evalueerden ook het kennisniveau van de steekproef. Zo testten ze hun begrip van de basiskennis die ze geacht worden te hebben over hun gezondheid, zodat ze een gezond leven kunnen leiden. In het algemeen blijken Amerikaanse patiënten een betere kennis te hebben van hun gezondheidstoestand. Zo heeft slechts 3 % van de Europese hartpatiënten een "uitstekende" kennis van hun ziekte, tegen 19 % van de Amerikaanse hartpatiënten. Daarnaast bestaan er grote verschillen in kennisniveaus tussen de Europese landen. Zo heeft 43 % van de Britse diabetici een "uitstekende" kennis van hun gezondheidstoestand, tegen 23 % in Italië, 17 % in Duitsland, 15 % in Spanje en 4 % in Polen. Verbazende vaststelling: een hoog percentage hartpatiënten uit een aantal grote Europese landen heeft een "geringe" kennis van hartziekten, met name de Spanjaarden (92 %), de Italianen (87 %) en de Fransen (81 %).

Europese patiënten halen hun medische informatie uit een groot aantal bronnen, uiteraard in de eerste plaats artsen en het verplegend personeel (90 % van de steekproef), gevolgd door apothekers, magazines, tv, radio, gezondheidspublicaties en het internet.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/01/2005 - 00h00 Persbericht "Les patients européens veulent davantage d'informations médicales pour mieux faire face à leur état de santé" ("Europese patiënten willen meer medische informatie, om beter om te gaan met hun gezondheidsproblemen"), Pfizer, 12 januari 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sport en placebo Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Sporten doen we met ons lichaam, maar ook met ons hoofd. En als de gedachten er zich mee moeien, is het effect positiever. Dat blijkt uit een recente studie.

Meer artikels