PUBLICITÉ

Een gebroken hart: een vorm van verslaving?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2015 - 12h04
-A +A

Een team onderzoekers heeft zich gebogen over de hersenen van mensen die geconfronteerd worden met intens liefdesverdriet.

Hun besluit: de hersenzones die op dit fenomeen reageren, zijn dezelfde die ook reageren in geval van verslaving.

PUB

Een gebroken hart is iets ernstigs!

Als u mocht denken dat de wetenschap niet compatibel is met een romantische geest, dan bent u mis… Heel ernstige studies hebben zich gebogen over de gevolgen van liefdesverdriet. 'Afgewezen worden door iemand die men graag ziet, veroorzaakt een diepgaand gevoel van verlies en negatieve emoties'. Maar er is ook een lichamelijke impact.

Cardiologen kennen vandaag het zogenaamde gebroken-hart-syndroom, ook bekend als het syndroom van Takotsubo. Het is een zware hartspierziekte die zich kan voordoen na intense pijn, fysiek of emotioneel.

Liefdesverdriet kan wel degelijk leiden tot een klinische depressie en tot extreme gedragingen. Het was de bedoeling van deze studie om vast te stellen welke neuronale systemen geassocieerd kunnen worden met wat we een 'gebroken hart' noemen, met andere woorden met het feit dat men in de steek gelaten wordt door iemand waarop men nog steeds verliefd is.

Hoe reageren hersenen die liefde tekortkomen?

Om te ontdekken welk deel van de hersenen reageert wanneer we liefdesverdriet hebben, zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar vrijwilligers met een 'gebroken hart'. Het ging om mensen die twee maanden eerder een relatie van gemiddeld twee jaar op de klippen hadden zien lopen. Om te vergelijken, hebben de onderzoekers aan de vrijwilligers foto's laten zien van de partner die hen had verlaten en foto's van een andere kennis van hetzelfde geslacht.

De resultaten waren zeer duidelijk, althans volgens de onderzoekers… De geprikkelde zones tijdens het kijken naar de foto's van de geliefde persoon waren blijkbaar de hersenzones die geassocieerd worden met het beloningssysteem. Het zijn diezelfde zones die betrokken zijn bij de verslavingsmechanismen en bij de regulering van emoties en gevoelens.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/01/2015 - 16h51 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/01/2015 - 12h04

Fisher, H.E. Et al., Journal of Neurophysiology, mai 2010

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De drie facetten van de liefde Geüpdatet op 17/01/2006 - 00h00

Liefde is een zeer moeilijk te omschrijven gevoel. Niet iedereen geeft er trouwens dezelfde betekenis aan. Sommigen zien het als een engagement, anderen als een krachtige, maar tijdelijke emotie, nog anderen als een behoefte. Laten we even klaarheid...

Meer artikels