PUBLICITÉ

Een eerste glas op jonge leeftijd: de eerste stap naar alcoholisme

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/08/2006 - 00h00
-A +A

Hoe lager de leeftijd waarop men alcohol begint te drinken, hoe groter het risico op verslaving. Een glaasje cider op vakantie in Frankrijk of een beetje champagne om mee te doen met 'de groten', het is geen goed idee. Kinderen moeten beschermd worden tegen het risico op alcoholisme.

PUB

Nooit alcohol voor de leeftijd van veertien jaar!

Adolescenten drinken op almaar jongere leeftijd. En bovendien drinken ze meer. Een Amerikaanse studie toont aan dat het fenomeen verontrustende proporties aanneemt. Na het bevragen van meer dan 40.000 volwassen over drankverslaving en de leeftijd waarop ze voor het eerst dronken, blijkt dat volwassenen die alcohol drinken voordat ze 14 jaar oud zijn, 70% meer kans hebben om later verslaafd te worden in vergelijking met volwassenen die voor het eerst dronken na de leeftijd van 21 jaar.

Alcohol? Zo laat mogelijk en nog liever nooit!

Bij alle volwassen proefpersonen die voor het eerst alcohol dronken voordat ze 14 jaar oud waren, was het risico op alcoholverslaving dubbel zo hoog in het jaar dat aan de enquête vooraf ging en het aantal volwassenen dat met verslavingsperioden te maken kreeg was drie keer hoger dan bij de proefpersonen die toen niet dronken.

Bij alcohol doet zich hetzelfde fenomeen voor als bij tabak: hoe lager de leeftijd waarop men ermee begint, hoe groter de verslaving. Dat effect heeft vermoedelijk te maken met het nog niet volgroeid zijn van de hersenen. Hersenen ontwikkelen zich niet alleen op kleuterleeftijd, maar ook tijdens de adolescentie en in het begin van de volwassen leeftijd.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/08/2006 - 00h00 Ralph W. Hingson et al. Age at Drinking Onset and Alcohol Dependence. Arch Pediatr Adolesc Med. 2006;160:739-746
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Meer artikels