Eén dag zonder vlees: waarom niet?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2010 - 00h00
-A +A

Elke week één dag geen vlees eten: dat is de uitdaging die de Gentenaren vorig jaar zijn aangegaan. Ze staan er wel niet alleen voor, want heel wat mensen overal ter wereld werden eveneens overtuigd door het pleidooi van Paul McCartney. Het doel: minder vlees eten zonder daarom vegetariër te worden.

PUB

Eén dag zonder vlees: steeds meer initiatieven


De Gentenaren eten geen vlees op donderdag, de aanhangers van Paul McCartney en zijn beweging op maandag. De bedoeling is uiteraard dezelfde: door te beslissen om één dag per week geen vlees te eten, verminderen we onze consumptie van producten van dierlijke oorsprong met één zevende. Een groot deel van de bevolking overtuigen deze kleine inspanning te doen, is uiteraard gemakkelijker dan proberen om van ons allemaal 'echte' vegetariërs te maken!

Waarom minder vlees eten?


Er bestaan verschillende redenen om minder vlees te eten, zelfs voor diegenen die ongevoelig zijn voor het argument van het dierlijk leed. De eerste reden heeft met de gezondheid te maken: sommige vleessoorten (rundvlees, varkensvlees, alsook alle fijne vleeswaren en gezouten vlees) verhogen het risico op colonkanker. Dezelfde vleessoorten zijn bovendien vaak rijk aan vetten en verhogen dus het aantal tijdens de maaltijd ingenomen calorieën. Het belangrijkste argument tot slot, is dat van het milieu. Vleesproductie is in termen van CO2-uitstoot inderdaad veel 'duurder' dan de productie van dezelfde hoeveelheid plantaardige eiwitten. Nogmaals, deze redenen volstaan misschien niet om van ons 'echte' vegetariërs te maken, maar één dag per week zonder vlees, dat is gemakkelijk haalbaar!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe word ik vegetariër? Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Ik hoef maar te stoppen met vlees eten om vegetariër te worden, zult u zeggen. Dat klopt, maar geen vlees eten is nog niet genoeg om tot een voldoende evenwichtige voeding te komen! Yulia Stepanenkova is diëtist en veganist. Ze geeft ons alle nodige...

Kaas: voor het beste met uitsluiting van het slechtste! Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Harde en zachte kazen maken reeds sinds mensenheugenis deel uit van onze voeding. Kaas bevat veel calcium en andere voedingsstoffen. Maar sommige kazen bevatten veel vet, vaak te veel, en zijn soms een bron van infectie.

Vlees in al zijn vormen Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Vlees ligt vandaag onder vuur. Wat is er van aan van die kritiek? Moeten we vlees uit onze voeding schrappen of volstaat het om er wat minder van te eten? Wat moeten we weten over vlees ?

Meer artikels