PUBLICITÉ

Een bruine teint meteen na de winter? Gemakkelijk!

Gepubliceerd door Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste op 18/03/2008 - 00h00
-A +A

Een mooie teint krijgen is zelfs mogelijk zonder uv-stralen, die medisch gezien af te raden zijn. Om een overdreven bruine kleur te vermijden in deze periode waarin de rokken al korter worden, maar waarin de zon nog niet de tijd gehad heeft om haar werk te doen, kunt u best een beroep doen op zelfbruinende producten. Hoe werken zelfbruiners en hoe moet u ze gebruiken? Wij geven u een overzicht.

PUB

Een snufje DHA voor een beetje kleur

Wilt u er altijd, ook tijdens de wintermaanden, gebruind uitzien? Wilt u tegelijkertijd de risico's vermijden die inherent zijn aan uv-stralen en aan ongepaste of overdreven blootstelling aan de zon (zonnesteek, allergieën, versnelde veroudering van de huid, enz.), dan bieden zelfbruinende producten de oplossing die u zoekt. De werkzame stof in deze producten is DiHydroxyAceton (DHA), dat in suikerriet zit. Het product veroorzaakt een natuurlijke chemische reactie met de cellen aan het huidoppervlak en verkleurt ze. De reactie neemt geleidelijk toe en bereikt haar hoogtepunt na 24 uur. Ziezo, u hebt meteen een bruin kleurtje!
Zelfbruiners zijn er tegenwoordig in allerlei vormen: crèmes, gels voor een vette huid, sprays voor minder toegankelijke plaatsen en tissues. Naargelang het merk en de gamma van de producten, worden deze verrijkt met hydraterende stoffen, vitaminen of andere 'gezonde' bestanddelen of zelfs uv-filters.

Natuurlijk of artificieel bruinen: de vergelijking

DHA heeft geen rechtstreekse invloed op de huid zelf, maar uitsluitend op de externe huidcellen. Daardoor verdwijnt het 'bruin uit het flesje' tamelijk snel, na maximum een week, en soms gebeurt dat zelfs vrij onesthetisch en ongelijk. Het natuurlijk bruin is daarentegen een bescherming van de huid tegen de agressie van de zonnestralen. De huid produceert melanine, een pigment dat voor een natuurlijke barrière zorgt. Omdat deze kleur dieper in de huid zit, waar de cellen zich minder vaak vernieuwen, duurt het langer vooraleer het bruin verdwijnt (gemiddeld 25 dagen), zelfs indien de huid minder aan de zon wordt blootgesteld.
Het is belangrijk te weten dat zelfbruinende producten geen bescherming bieden tegen uv-stralen. Zelfbruiners beschermen niet tegen zonnesteken, veranderen niets aan het verhoogde risico op huidkanker en het aanbrengen ervan mag voor u geen reden zijn om geen zonnecrème te gebruiken!

Gepubliceerd door Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste op 18/03/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voor elk huidtype, een aangepaste fond de teint Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h39

Fond de teint dient eigenlijk niet om er goed uit te zien, het is eerder een product dat deel uitmaakt van de esthetische verzorging van de huid. Behandelen, maskeren, hydrateren, uv-filter, anti-age: ontdek de fond de teint die u het meest geschikt...

Tips om langer bruin te blijven Geüpdatet op 04/08/2015 - 17h02

Wilt u uw bruin kleurtje na de vakantie zo lang mogelijk houden? Met de juiste behandeling en goede producten moet dat lukken! Enkele tips om ook in het najaar nog te kunnen uitpakken met een mooi bruin tintje .

Meer artikels