PUBLICITÉ

Een bolletje onder de huid: wat is een lipoom?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/02/2020 - 16h02
-A +A

Een lipoom is een vetbol die onder de huid verschijnt en zich overal in het lichaam kan ontwikkelen.

Als een goedaardig gezwel heeft een lipoom specifieke kenmerken die het onderscheiden van een kwaadaardige tumor...

PUB

Wat is een lipoom?

Lipomen zijn clusters van onderhuidse vetcellen die als ballen onder de huid verschijnen. Het is niet duidelijk waarom ze zich vormen, de erfelijke oorzaak is het verst gevorderd. Ze komen ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoewel lipomen overal op het lichaam kunnen groeien, komen ze vaker voor op de onderarmen, romp en nek, maar kunnen ze ook onder de borst zitten bijvoorbeeld (wat wijst op een kankergezwel). Onderhuids, in de spieren, kunnen ze ook bepaalde organen van het spijsverteringsstelsel en zelfs de hersenen binnendringen.

Terwijl sommige mensen een enkel lipoom ontwikkelen, hebben anderen er meerdere.

Hoe herken je een lipoom?

  • Lipomen zijn net onder de huid aanwezig en vormen ronde of ovale knobbeltjes met gladde contouren.
  • De huid die het lipoom bedekt ziet er normaal uit.
  • Hun diameter is zelden groter dan 5 tot 7,5 cm.
  • Zacht van consistentie, deze ballen vervormen onder de vingers.
  • Sommige lipomen hebben echter een vrij harde consistentie.

 

Is het noodzakelijkverwijderen van lipomen noodzakelijk?

Lipomen zijn goedaardige lipidenmassa's. Het komt zelden voor dat ze zich ontwikkelen tot een kwaadaardige tumor. Lipomen veroorzaken meestal geen problemen, ze vereisen geen interventie en kunnen op natuurlijke wijze verdwijnen.  

Bij een natuurlijke therapie kan, indien het risico op kwaadaardige tumoren door een arts wordt bevestigd, lipomatose worden behandeld met natuurlijke producten die bekend staan om hun werking op vetten zoals bromelaïne (mengsel van enzymen geëxtraheerd uit ananas), guarana (Amazonestruik met cafeïne die niet mag worden gebruikt bij hartziekten, slapeloosheid, ...), artisjok, berberine-extract (alkaloïde uit de doornplant).

Maar afhankelijk van hun locatie, bijvoorbeeld in de buurt van een zenuw, kunnen ze pijnlijk zijn. Ze kunnen ook lastig zijn, afhankelijk van hun grootte en aantal.

Het is dan mogelijk om ze te verwijderen door :

  • Chirurgische verwijdering (ablatie).
  • Liposuctie (die bestaat uit het opzuigen van de vetcellen waaruit het lipoom bestaat).

 

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek! Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h31

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst , kan men meestal de oorsprong e...

Huidtumoren: loopt uw hond gevaar? Gepubliceerd op 03/06/2013 - 17h46

Cysten, abcessen, hematomen en tumoren kunnen de huid van uw hond misvormen. Van de tumoren, die het gevolg zijn van een abnormale vermenigvuldiging van de huidcellen, moet een biopsie of een excisie worden gemaakt om de risico's voor uw vriend te ku...

De tumor invriezen om de pijn te verlichten Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

Cryoablatie (of cryochirurgie) kan kanker niet genezen, maar verlicht wel de ondraaglijke pijn van terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele behandelingen niet meer helpen.

Wat u moet weten over speekselklierkanker? Gepubliceerd op 23/09/2014 - 18h00

Speeksel is afkomstig van enkele grote en een groot aantal kleine speekselklieren. Deze kunnen getroffen worden door allerlei aandoeningen: stoornissen van hun afscheidingsfunctie, steenvorming, ontstekingen en zelfs kanker. Meestal gaat het om goeda...

Meer artikels