PUBLICITÉ

Een bloedtest voor de ziekte van Parkinson?

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00
-A +A

Op dit moment gebeurt de diagnose van de ziekte van Parkinson uitsluitend op basis van een klinisch onderzoek van de symptomen. Onlangs hebben wetenschappers laten weten dat er een bloedtest in de maak is om de ziekte op te sporen.

PUB

Parkinson: een moeilijke diagnose

De diagnose van de ziekte van Parkinson wordt door artsen algemeen als erg moeilijk bestempeld. De voornaamste symptomen - beven, stijfheid (verhoging van de spiertonus) en akinesie (problemen om bepaalde bewegingen uit te voeren) - zijn namelijk ook in tal van andere pathologieën terug te vinden. Ze kunnen bovendien worden veroorzaakt door de inname van bepaalde geneesmiddelen, wat het herkennen van de ziekte nog eens extra bemoeilijkt. Ondanks een gesprek met en een grondig klinisch onderzoek door de neuroloog bestaat er voor de diagnose nog een foutmarge.

Het nut van een test om de ziekte van Parkinson op te sporen

Het probleem van de diagnose compliceert vooral het verloop van de klinische studies die de efficiëntie van nieuwe behandelingen voor de ziekte van Parkinson moeten evalueren. Het is immers niet uit te sluiten dat sommige patiënten die aan zo'n studie meedoen in werkelijkheid aan een andere ziekte lijden. Met de bloedtest die nu in de maak is, zou de diagnose van deze neurodegeneratieve aandoening met grotere zekerheid gesteld kunnen worden en zou de evolutie van de ziekte ook beter gevolgd kunnen worden. De ontdekking van specifieke bloedmarkers zou nieuwe perspectieven openen voor de behandeling van de ziekte en kan dan ook op grote belangstelling rekenen van onderzoekers.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00 Bogdanov, M. Brain, Februari 2008; vol 131: pp 389-396. Persbericht Cornell University.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Parkinson: de applaustest Geüpdatet op 04/10/2005 - 00h00

Ook de geneeskunde is volop het hightechtijdperk binnengetreden. De genetische tests en de beeldvormingstechnieken gaan er voortdurend en spectaculair op vooruit. Toch blijken bijzonder eenvoudige tests soms nog altijd even doeltreffend. Onder meer d...

Meer artikels