PUBLICITÉ

Een blauw oog, wat moet ik doen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/02/2020 - 18h16
-A +A

Lelijke en pijnlijke blauwe ogen kunnen het gevolg zijn van een schok in het ooggebied. Een gevecht, val, een boomtak in het gezicht tijdens het fietsen, een bal tijdens het voetballen of contactsport en hier komt het gezwollen oog!

Hoe kun je het effectief en snel genezen?

PUB

Eerste acties na een schok in het oog

Na een zware schok is een van de eerste dingen die men moet doen, ervoor zorgen dat het oog geen noemenswaardig trauma heeft opgelopen.

Pijn en zicht controleren

  • De pijn neemt meestal snel af in intensiteit na de schok, hoewel het soms niet helemaal verdwijnt, vooral niet als hij wordt aangeraakt. Het gebied rond het oog, het ooglid en de boog (palpebrale zone) zijn vaak gezwollen door het reactieve oedeem en het hematoom en kunnen enkele uren tot enkele dagen pijnlijk blijven, maar alleen bij aanraking.
  • Na een plotselinge schok voor het oog kan het zicht worden belemmerd, inclusief dubbel of wazig zicht.

Dus in de afwezigheid van aanhoudende pijn en als het zicht niet wordt aangetast, is alles in orde, het is gewoon een simpele kneuzing. Anders is een spoedconsultatie met een oogarts noodzakelijk! Inderdaad, een hevige klap op het oog, vooral van een klein voorwerp (kogel, bal, kurk, ...) kan een onthechting van het netvlies of een goedaardige subconjunctivale bloeding veroorzaken. Bovendien is de zwelling van het ooglid soms groot genoeg om een goed deel van het oog te bedekken en het zicht te belemmeren. Een consultatie tijdens de dag kan geruststellend zijn en u toelaten om de afwezigheid van eventuele complicaties te verifiëren. Het is belangrijk om de aard van de klap precies te beschrijven om een goede diagnose te kunnen stellen en zo nodig voorzichtig te werk te gaan, aangezien sommige schokken heftig zijn en niet door de patiënten worden gehoord.

Evolutie van de ecchymose

Ecchymose wordt gekenmerkt door een kleine ophoping van bloed onder de huid. Inderdaad, door de schok zijn de weinige kleine vaten (haarvaten) op deze locatie gebarsten. Niets ernstigs, maar de huid krijgt dan een donkerrode, soms blauwe kleur. Na een paar dagen heeft de kneuzing de neiging om langs de wang naar beneden te gaan en van kleur te veranderen naar geelachtig. Als de schok ook het bindvlies (het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid) heeft aangetast, verschijnt er een rode vlek, het resultaat van de extensie van de blauwe plek onder het bindvlies. Zonder ernst of complicaties verdwijnt het vanzelf in een paar dagen of zelfs een week.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 30/09/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/02/2020 - 18h16

'Le guide de l'automédication', édition Vidal Larousse; Alternative santé, september 2008.

Update :
https://sportsante-conseil.org/article/oeilaubeurrenoir/

https://www.snof.org/encyclopedie/traumatismes-de-loeil

https://www.merckmanuals.com/fr-ca/accueil/lésions-et-intoxications/lésions-oculaires/œil-au-beurre-noir

https://www.creapharma.ch/hematome.htm

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ