PUBLICITÉ

Een bevalling inleiden: alles wat u erover moet weten

Gepubliceerd door Kathleen Mentrop, journaliste santé op 06/04/2016 - 10h19
-A +A

Een bevalling wordt ingeleid om de weeën op gang te brengen. Dat gebeurt met medicatie. Elk jaar worden heel wat vrouwen ermee geconfronteerd, om diverse redenen.

PUB

Wat is het inleiden van de bevalling?

Een bevalling inleiden is een medische ingreep die de weeën op gang moet brengen (het geleidelijk opengaan van de baarmoedermond door de contracties van de baarmoeder) en de geboorte zo mogelijk moet maken. Het medisch korps gebruikt daarvoor meerdere technieken:

  • Losmaken van de vliezen: bij deze manuele techniek, ook bekend als strippen, gaat de arts met een vinger in de baarmoedermond om de vliezen aan de binnenkant van de baarmoedermond wat los te woelen. Hierdoor gaat het lichaam prostaglandinen afscheiden, een hormoon dat de ontsluiting van de baarmoedermond en de fase van de weeën versnelt. Om te kunnen strippen, moet er minimaal één centimeter ontsluiting zijn.
  • Als het strippen niet lukt of als de baarmoedermond er nog niet klaar voor is (nog onrijp is, d.w.z. dat ze nog niet week aanvoelt en er nog geen ontsluiting is), kan de arts prostaglandinetabletten of gel in de vagina inbrengen of een infuus toedienen om de ontsluiting te versnellen.
  • Synthetische oxytocine: als de baarmoedermond onrijp is of als de prostaglandinen niet volstaan, dient het medisch korps oxytocine toe in een bloedvat (intraveneus). Oxytocine is een hormoon dat een cruciale rol speelt tijdens de bevalling, omdat het de weeën op gang brengt. De weeën die zo worden uitgelokt, kunnen wel pijnlijker zijn dan bij een spontane bevalling. Daarom wordt er vaak ook een eperidurale verdoving toegediend.

Breken van de vliezen

Als de weeën echt op gang gekomen zijn, voert de vroedvrouw een amniotomie uit, dat is het kunstmatig breken van de vliezen, afgekort als KBV. Dat gebeurt met een instrument dat aan het uiteinde voorzien is van een klein haakje. Deze techniek is volkomen pijnloos.

Waarom wordt een bevalling ingeleid?

Er zijn meerdere redenen die een arts kunnen aanzetten om een bevalling op gang te brengen:

  • over tijd zijn: na 41 weken + 3 dragen amenorroe gaat de placenta minder goed functioneren, wat risico’s inhoudt voor de foetus.
  • risico op pre-eclampsie (een aandoening die gekenmerkt wordt door hypertensie en te veel eiwitten in de urine)
  • een gezondheidsprobleem bij de moeder: zwangerschapsdiabetes, hartfalen, een astma-aanval, enz. Een zwangerschap kan deze gezondheidsproblemen verergeren en het leven van de moeder in gevaar brengen.
  • vroegtijdig breken van de vliezen: zonder vruchtwater kan een baby niet lang overleven. Als de vliezen breken, mag de geboorte dan ook niet lang worden uitgesteld.
  • een infectie van het vruchtwater.
  • groeivertraging van het kind: soms ontwikkelt de foetus zich in de buik van de moeder niet meer zoals het hoort. Dan wordt de bevalling beter ingeleid zodat de baby zijn ontwikkeling in de couveuse kan voortzetten.

Het doel van het inleiden van een bevalling is in al deze gevallen hetzelfde: eventuele risico’s voor de gezondheid van moeder en kind voorkomen.

Gepubliceerd door Kathleen Mentrop, journaliste santé op 06/04/2016 - 10h19

Met dank aan dr. Millie Marin Ponce, gynaecoloog-verloskundige in het Centre Hospitalier Jolimont. 

HAS. Fiche d’information destinée aux femmes enceintes concernant le déclenchement artificiel de l’accouchement. 2012> http://www.has-sante.fr/portail/upload/docs/application/pdf/2012-09/declenchement_artificiel_du_travail_-_fiche_dinformation.pdf

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ